- Vil kjempe for andre fanger

Nyklippet, velstelt og i altfor store klær kom poeten Mansur Rajih i går til Stavanger, rett fra seksmannscelle i fengslet i Jemen. Den første timen i frihet etter 15 år bak murene brukte han til å appellere til fortsatt kamp for menneskerettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var en stor dag både for Den norske Forfatterforening, P.E.N.-klubben, UD og den nyutnevnte asylbyen Stavanger da en liten, mager mann gikk av KLM-flyet fra Jemens hovedstad Sana og rett inn i armene til forfatterne Kirsti Blom og Kari Vogt. Rajih omtalte de to som familie, siden de har besøkt ham flere ganger i fengslet og kanskje har den største del av æren for at en dødsdømt, torturert og politisk forfulgt forfatter nå er fri.

Et intenst diplomati, både gjennom norske, skandinaviske og EUs kanaler, førte omsider til at den jemenittiske regjeringen omgjorde dødsdommen. Regjeringen betalte sågar blodpenger til en familie hvis overhode Rajih er anklaget og dømt for å ha myrdet. At forfatterens uskyld er allment kjent, spiller visstnok ingen rolle i denne sammenheng.

Adoptert

Den norske kampen for poeten begynte med daværende kulturminister Klevelands pengegave til forfatterforeningens 100-årsjubileum i 1994, øremerket internasjonalt arbeid. Sju forfattere ble «adoptert», og delegasjonsreiser organisert. En av de sju, nigerianske Ken Saro-Wiwa, ble brutalt henrettet året etter. En annen kom altså i går til Sola, der menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson og Stavangers fungerende ordfører, Leif Måsvær, kunne ønske hjertelig velkommen til et liv i frihet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer