Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil kjøpe Bergmans spaserstokk

Nordisk Råd-vinner Lars Von Trier vil bruke pengepremien på auksjonsgjenstand.

VIL HA STOKK: Lars von Trier vil bruke pengepremien fra Nordisk Råds filmpris til å kjøpe Ingmar Bergmans spaserstokk. Foto: AP Photo/Francois Mori/Scanpix
VIL HA STOKK: Lars von Trier vil bruke pengepremien fra Nordisk Råds filmpris til å kjøpe Ingmar Bergmans spaserstokk. Foto: AP Photo/Francois Mori/Scanpix Vis mer

||| KØBENHAVN (Dagbladet.no)

Dagbladet.no fikk selveste æresgjesten til bords da Nordisk Råds filmpris ble delt ut i dag.

Over en lunsj bestående av den erkedanske retten sushi ble Lars von Triers hyllede og utskjelte «Antichrist» i dag tildelt Nordisk Råds Filmpris for 2009.

Mellom munnfullene kunne den kontroversielle filmskaperen avsløre at han allerede har sett seg hvordan han skal bruke sin del av pengepremieren på 350 000 danske kroner.

- Ingmar Bergmans spaserstokk gikk nylig på en auksjon for 52 000 kroner. Vi har en liten utstilling med ulike gjenstander i lokalene våre her i Filmbyen i København. Den hadde gjort seg meget bra der, smilte en opplagt prisvinner.

Bergman er en av von Triers store filmidoler.

- Jeg er enormt begeistret for Bergman og er vel en av de få som har sett absolutt alle filmene hans.

Trodde tirsdag var onsdag

Nyheten om at von Trier er årets prisvinner, slapp ut allerede tirsdag. I motsetning til hva som først ble rapportert, skal det imidlertid ikke ha vært von Trier selv som mer eller mindre utilsiktet lekket nyheten.

Ifølge presseansvarlig Freddy Neumann var det en journalist ved Danmarks Radio som kom til å publisere den forhåndsproduserte nyheten, som hadde sperrefrist onsdag, på kanalens nettsider, da han blingset på kalenderen og trodde det var onsdag på tirsdag. Da han oppdaget feilen like etter, var det for seint.

Uansett dag kom overrekkelsen uventet på von Trier.

- Jeg trodde aldri jeg skulle vinne. Da jeg først hørte det, trodde jeg det var løgn.

Von Trier skal først ha sagt at «de andre filmene søren i meg må ha vært dårlige» ettersom hans film vant. Onsdag benyttet han anledningen til å presisere hva han mente.

- Det tradisjonelle svaret ville selvsagt vært at jeg elsker min film og at den fortjente å vinne, men det var en ubehagelig film å lage. Jeg lagde filmen for å komme over en tung depresjon og synes ikke jeg klarte å yte mitt ypperste under innspillingen.

Ikke mer kjønnslemlestelse

Om «Antichrist» enn var ubehagelig å lage, akter han likevel å fortsette videre i samme spor på sitt neste prosjekt.

For tiden skriver han manus til «Melancholia», som skal starte innspillingen sommeren 2010. Filmen handler om planeten Melancholia, som kommer fra verdensrommet og kolliderer med jorden.

- Som «Antichrist» er filmen et uttrykk for en sinnsstemning. Melankolsk er slik jeg vanligvis føler meg.

Med detaljerte bilder av kjønnslemlestelse skapte «Antichrist» store overskrifter under Cannesfestivalen tidligere i år.

- Men det kommer ikke til å bli denne typen scener i den nye filmen. Heller er det bruken av slow motion og andre sider ved filmspråket jeg vil følge opp. Jeg skulle gjerne sett at «Antichrist» ble roughere og mer dogmeaktig enn den ble, men dette var som sagt noe jeg ikke orket på grunn av min tilstand. Denne gangen skal jeg få det til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media