Tommy Sharif

Vil kjøpe omstridt nettsted: - Dårlig nytt

Tommy Sharif hevder at han er i ferd med å ta over den utskjelte Facebook-siden «Sørlandsnyhetene».

UNNSKYLD: Tommy Sharif beklager for at han utlovet dusør for de som fjernet utsmykningen i gågata i Kristiansand. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

Tommy Sharif hevder han har lagt inn bud for å kjøpe den kontroversielle Facebook-siden «Sørlandsnyhetene». Kjersti Løken Stavrum, leder for Ytringsfrihetkommisjonen og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, er kritisk til nyheten.

- Jeg har vært såpass aktiv der i en stund nå at det bare er riktig at jeg overtar siden, sier Tommy Sharif til Dagbladet.

Han ønsker ikke å røpe noe om hva slags beløp han har lagt på bordet for å overta det utskjelte nettstedet, som har 22 000 følgere på plattformen.

DEKKHANDLER: Tommy Sharif. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
DEKKHANDLER: Tommy Sharif. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

Vil etablere seg sørpå

«Sørlandsnyhetene» har vært mye omtalt og blitt møtt med krass kritikk siden oppstarten i 2018. I fjor høst ble den fjernet fra Facebook, men har siden den gang gjort comeback.

Siden var i en lengre periode driftet av Blivakker.no-gründer Einar Øgrey Brandsdal, som etterhvert så seg nødt til å trekke seg da det stormet rundt nettstedet under kommunevalget i 2019.

Sharif hevder han lenge har hatt et ønske om å etablere forretning på Sørlandet, og sier kjøpet av Facebook-siden også vil være en del av denne strategien. På spørsmål om hva han tenker om kritikken nettstedet har møtt, svarer han at han ikke er opptatt av dette, og mener landsdelen trenger en slik aktør.

Dekk-profilen har den siste tiden engasjert seg i den offentlige debatten på Sørlandet. I juni gikk han ut med oppfordring til å rive ned det han mente var støtende gatekunst i Kristiansand, noe som fikk byens ordfører til å steile. Han har siden lagt seg flat.

- Dårlig nytt

Kjersti Løken Stavrum er leder for Ytringsfrihetkommisjonen og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund. Hun omtaler situasjonen rundt den offentlige debatten på Sørlandet som utfordrende, og mener det er «dårlig nytt» dersom Sharif tar over.

Hun viser til at Sharif i februar ble dømt til oppreisning mot Stormberg-gründer Steinar J. Olsen. Sharif la ut innlegg på Facebook der han blant annet hevdet at Olsen hadde syltet ned penger i Kina, og at selskapet utnytter Nav-systemet.

- Det nærmest tragikomiske er at «Sørlandsnyhetene» ble etablert som en protest mot hemmelighold i Kristiansand. Men det er de anonyme angrepene som «Sørlandsnyhetene» tillater, som er blitt det virkelig store problemet, sier Stavrum.

Hun viser til en fersk sak i Fædrelandsvennen hvor det kommer fram at enkeltpersoner blant annet har blitt anklaget for å være nazister.

KRITISK: Kjersti Løken Stavrum. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix.
KRITISK: Kjersti Løken Stavrum. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix. Vis mer

Har fjernet innlegg

Rune Paulseth, som er toppsjef i Facebook Norge, sier til avisen at de har fjernet enkelte innlegg på siden, men den omtalte nazist-anklagen har imidlertid fått stå. Nettgiganten sier dette innlegget ikke bryter med deres retningslinjer.

Kritikken mot Sørlandsnyhetene har i stor grad handlet om det SN-skribentene kaller «kameraderi». Motstand mot byens nye kunstsilo har også vært blant hjertesakene til sidens bidragsytere.

Falske nyheter og kontroversielle påstander spredt av Sørlandsnyhetene er også diskutert som en av grunnene til Kristiansands politiske skifte ved kommunevalget høsten 2019, da Demokratene og Folkelista til sammen fikk nesten 20 prosent av stemmene i kommunen.P

Ut mot etablerte medier

Sharif mener Sørlandsnyhetene, eller «SN», er en viktig aktør i det offentlige ordskiftet, og at de eksisterende avisene i landsdelen ikke holder mål. Han er spesielt kritisk til regionavisa Fædrelandsvennen, som er den største avisa på Sørlandet.

- Det er ingen ordentlig avis, mener Sharif.

Han hevder befolkningen sørpå er positivt innstilt til Sørlandsnyhetene, og ser på utviklingen framover med et optimistisk blikk.

- Jeg er sikker på at jeg har hele Sørlandet med meg på dette.

- Bør være åpne

Ansvarlig redaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, ønsker ikke å komme med noe direkte tilsvar til Sharifs påstand, men kommer med en oppfordring til Sharif dersom han tar over siden:

- Hovedproblemet med «Sørlandsnyhetene» er den anonyme innpakningen. Så hvis nye aktører skal overta siden, bør første prioritering være å åpne opp, sier redaktøren til Dagbladet.

Den tradisjonsrike dagsavisa Fædrelandsvennen er sørlandets største avis og ble grunnlagt i 1875. Mediehuset har blant annet markert seg med undersøkende journalistikk i lukkede religiøse miljøer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer