Vil kneble Språkrådet

Anniken Huitfeldt nekter å ansette styrets kandidat til leder av Språkrådet fordi hun ikke vil ha politisk motstand.

Sier nei: Styret i Språkrådet vil ha Kjell Lars Berge som ny språkdirektør, men kulturminister Anniken Huitfeldt sier nei. Foto: Lars Eivind Bones
Sier nei: Styret i Språkrådet vil ha Kjell Lars Berge som ny språkdirektør, men kulturminister Anniken Huitfeldt sier nei. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||VÅREN 2010 ble jeg kontaktet av en hodejegerbyrå som fortalte meg at jeg var ønsket som søker til stillingen som direktør i Språkrådet. Jeg kjente godt til regjeringens språkmelding «Mål og mening. Ein heilskapleg norsk språkpolitikk». Den hadde blitt lansert av statsråd Trond Giske i 2008 som den viktigste meldingen i hans tid som kulturstatsråd. Selv hadde jeg anmeldt meldingen i Morgenbladet. Meldingen legger opp til en nyskapende og mer offensiv språkpolitikk, og til strategier for en styrking av norsk språk. Språkrådets tradisjonelle språkrøktarbeid skulle fortsette, men i mange konkrete forslag ble en rikere språkpolitikk for bruken av språket i samfunnets mange og ulike skriftkulturer annonsert.

15. JUNI søkte jeg på stillingen som språkdirektør. Jeg presenterte for Språkrådets styre et arbeidsprogram basert på språkmeldingen. Resultatet var at styret i Språkrådet enstemmig innstilte meg som eneste kandidat til stillingen. I flere møter med statsråd Anniken Huitfeldt la styret fram innstillingen. Torsdag 14. oktober ble jeg orientert om at kulturministeren ville lyse ut stillingen som direktør i Språkrådet på nytt. Samme dag ble jeg også kontaktet av styret som fortalte meg at de fleste styremedlemmene hadde trukket seg fra vervene sine. I fredagens nyhetssendinger kunne jeg høre at statsråd Huitfeldt ikke ønsket å forklare for det norske samfunnet hvorfor hun ignorerte styrets enstemmige vedtak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer