Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil kreve norske Netflix-serier

Kulturdepartementet vil pålegge strømmegigantene å investere i norsk innhold, ifølge NRK.

OSLO-SERIE: Operaen, barcode og flere andre steder i Oslo er kulisser i «Beforeigners», der Nicolai Cleve Broch spiller politietterforsker. Video: HBO Vis mer

Kulturdepartementet vil pålegge strømmetjenester som leverer til Norge å investere i norske filmer og tv-serier. Dette melder NRK.

- I statsbudsjettet vil vi nå foreslå å innføre et krav til alle som leverer strømmetjenester i Norge at en viss andel av det de leverer skal være norske produkter, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande til NRK.

Terje Strømstad i Rubicon er produsent for den norskproduserte HBO-storsatsingen «Beforeigners». Han er positiv til forslaget.

- Det er ingen tvil om at dette er en modell som bør prøves ut. Med den bredden de store strømmegigantene har, vil dette være med på å kunne synliggjøre norske produksjoner i en mye større grad internasjonalt, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Han mener en slik ordning vil være med på å løfte norske produksjonen.

- Både med tanke på størrelse, og ikke minst anerkjennelse.

Vil endre loven

Kulturminister Trine Skei Grande mener Kringkastingsloven må endres. I fjor kom et direktiv fra EU-parlamentet, med mål om å pålegge strømmetjenestene et minimum av 30 prosent europeiskprodusert innhold.

Tjenester som Netflix, HBO og Amazon er blant dem som rammes.

- Vi ser også til hva andre land i Europa gjør nå, for å sørge for at strømmetjenestene også bidrar i norsk kulturskaping og norsk filmskaping, sier hun til NRK.

Hun forklarer at Kulturdepartementet hadde valget mellom å kreve avgift eller andel fra strømmetjenestene, og at sistnevnte er det som vil gagne norsk filmindustri mest.

Strømstad er ikke like sikker.

- Jeg er personlig litt usikker på om man skal kreve en avgift eller kreve en andel. For oss handler det om å levere et godt produkt. Har vi nok av gode historier som skal fortelles, vil andelsordningen fungere, skriver han.

Tror ikke på seerflukt

Strømstad tror spørsmål knyttet til rettigheter vil være en større utfordring for bransjen.

- Jo mer en strømmegigant tar av kaka, jo mindre vil produsent sitte igjen med. Vi er i ei tid da strømmetjenestene nå mer eller mindre tar over.

Han mener abonnementsprisen hos HBO og Netflix i utgangspunktet er rimelige.

- Så om de skrus litt opp, tror jeg ikke de kommer til å miste så mange abonnenter uansett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling