Vil kreve politiattest for barne-tv

For tv-barnas sikkerhet.

SLIPPER UNNA: Fantorangen og programledervennene hans slipper unna kravet om politiattest, men hvis NRK får det som de vil må cirka 30 medarbeidere med ansvar for barn på opptak og reise utenfor NRK imidlertid vise fram attest. Foto: NRK
SLIPPER UNNA: Fantorangen og programledervennene hans slipper unna kravet om politiattest, men hvis NRK får det som de vil må cirka 30 medarbeidere med ansvar for barn på opptak og reise utenfor NRK imidlertid vise fram attest. Foto: NRKVis mer

||| (Dagbladet.no): - NRK vil være best på barns trygghet og sikkerhet. Vi har et kjempestort ansvar, og det er viktig både for våre ansatte som jobber med barn og for barnas foreldre at vi tar godt vare på dem, sier programredaktør Vibeke Fürst Haugen i NRK Super.

Statskanalen har i dag ikke hjemmel til å kreve politiattest i forbindelse med ansettelse av medarbeidere. I et brev til Kulturdepartementet skriver de at de ønsker en lovendring som gir hjemmel til å kreve en slik attest.

NRK og flere av fagforeningene på Marienlyst skal i møte med Kulturdepartementet seinere denne måneden. Ifølge Fürst Haugen dreier møtet seg om å undersøke hvorvidt NRK omfattes av de seineste lovendringene på området.

Stadig flere NRK-barn

Fra desember 2006 har frivillige organisasjoner selv kunnet bestemme om de vil kreve politiattest av medlemmer som har ansvar for mindreårige. Fra 1. januar i år plikter alle idrettslag, som er medlemmer av Norges Idrettsforbund, å gjøre det samme.

- Stadig flere barn er involverte i NRK-produksjoner. Vi har hundrevis innom på audition hvert år. Til den nye sesongen av «AF1» fikk vi 4500 søknader fra barn som ville være med, så det er avgjørende for oss at sikkerheten deres blir tatt på alvor.

Vil gjelde 30 ansatte

Blir krav om politiattest innført i NRKs barneavdeling, vil det ikke gjelde programledere, men ca. 30 medarbeidere som har ansvar for barn på opptak og reise utenfor NRK.

- Det er en del dilemmaer knyttet til dette, som om attesten skal være frivillig eller ikke. Det viktige for oss er å få tydelige retningslinjer.

Fagforeningene som Dagbladet har snakket med på NRK-huset har foreløpig ikke gjort seg opp noen mening om saken. Generalsekretær Kjersti Fløgstad i UNICEF synes NRK gjør rett i å kreve attester ved nyansettelser.

- Ved å jobbe i NRK nyter man automatisk stor tillit blant barn og unge, så dette vil være viktig, sier hun.

POPULÆR FYR: Fantorangen
POPULÆR FYR: Fantorangen Vis mer