Vil kutte Brageprisen

NRK vil kutte ut Brageprisen, men ikke fordi det er kjedelig tv. Forfatterforeningens leder Geir Pollen mener programmet heller burde vært frisket opp.

NRK må igjen kutte i kulturbudsjettene. Tidligere har «Ønskediktet» forvunnet fra eteren, nå vil antakelig utdelingen av Brageprisen forsvinne fra tv-skjermene.

- Det er trist, men ikke overraskende, mener leder i Forfatterforeningen Geir Pollen.

- Vi har sett hvordan Brageprisen stadig er blitt mindre prioritert de siste årene, blant annet ved å sende den på ugunstige tidspunkter, sier han til Dagsavisen.

Kjedelig tv

Flere har kritisert Brageprisutdelingen som «kjedelig tv». Dagbladets kommentator mente i 1998 at showet var en god kanditat til årets kjedeligste tv-show. Geir Pollen innrømmer at det ikke har vært godt fjernyn, men mener prisen har potensiale.

- I stedet for å legge ned prisen kunne NRK frisket opp programmet. Hvorfor ikke utlyse en konkurranse blant tv-folk med utfordring om å lage det beste programmet? spør han.

Brageprisen


  • Samarbeid mellom Den norske Forleggerforening og NRK og deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen.
  • Prisen ble første gang delt ut i 1992, da til Karsten Alnæs for «Trollbyen», mens Sigmund Skard fikk den første hedersprisen.
  • I fjor fikk Lars Saabye Christensen romanprisen for «Halvbroren», mens Jon Bing fikk hederspris.
  • Bragestatuetten er laget av kunstneren Børre Larsen.

Pollen reagerer på at Bokbadet nå er det bortimot eneste litteraturprogrammet på tv, og at det er et misforhold mellom litteraturformidlingen i tv og radio. - Det virker som radioen skal ta seg av litteraturen, mens tv tar annen kultur, sier han.

Stramme budsjetter

Kjedelig eller ikke, det er ifølge NRK økonomien som truer Brageprisen. Fungerende kultursjef i NRK, Yngvil Kiran, vil nødig ta farvel med prisen. - Kulturavdelingen i NRK ønsker å produsere Brageprisen, men det er en dyr produksjon. Det er synd, men vi har stramt budsjett og det er ledelsen som prioriterer, sier hun.

Fredag møter Brageprisens arrangementskomité NRKs programdirektør Hans-Tore Bjerkaas om hvorvidt Brageprisen i år vil fylle ti år eller ikke. Ifølge leder i Forleggerforeningen, Paul Røthe, kan det finnes andre løsninger for Brageprisen om NRK trekker seg fra samarbeidet, men Dagbladet.no kjenner ikke til detaljene i disse mulighetene.

Har du sett på Brageprisen? Hva synes du om showet? Si din mening!

HØY CHAMPAGNEFØRING: Forlegger Anders Heger spretter champagnen under utdelingen av Brageprisen i fjor...
... og vinneren av både pris og champagne er Lars Saabye Christensen.