DEBATT

Debatt: USA-valg 2016

Vil kvinnelige velgere redde oss fra Trump?

For første gang på mange år ser det ut som om gifte, hvite kvinner med høyere utdanning kommer til å stemme demokratisk.

HAR BESTEMT SEG: Disse kvinnene i Florida er allerede i folden, men Hillary Clinton trenger støtte fra gifte, hvite kvinner med høyere utdanning for å vinne over Donald Trump i morgen. Foto: David Albers / Naples Daily News / USA TODAY / NTB Scanpix 
HAR BESTEMT SEG: Disse kvinnene i Florida er allerede i folden, men Hillary Clinton trenger støtte fra gifte, hvite kvinner med høyere utdanning for å vinne over Donald Trump i morgen. Foto: David Albers / Naples Daily News / USA TODAY / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Donald Trump tar innpå Hillary Clinton i de amerikanske meningsmålingene, og vi står foran nok et nervepirrende presidentvalg. Trump nyter godt av at tvilende republikanere kommer tilbake til folden når valget nærmer seg. Målingene og sunn fornuft viser stort sett det samme – det er ikke så mange velgere som bytter mellom to så forskjellige kandidater som Trump og Clinton. Det er derfor i hvor stor grad de to kandidatene greier å få sine egne velgerne til å stemme som vil avgjøre valget.

Det springende spørsmålet for demokratene er om Clinton greier å gjenskape Obama-koalisjonen. Kan hun få unge og svarte til å stemme i samme grad som Obama greide i 2012? Forhåndstemmene som til nå er avgitt tyder på at Clinton har problemer med å få svarte amerikanere opp på det historiske nivået de var på i 2008 og 2012. Heldigvis ser det ut som om Clinton har greid å kompensere på andre måter. Hun vinner fremdeles mange av de gruppene som Obama gjorde, men med lavere margin. Clinton gjør det også historisk godt blant spansktalende amerikanere og amerikanere med asiatisk bakgrunn.

Disse nye velgerne er dessverre ikke like godt plassert som de svarte demokratene Obama mobiliserte i vippestater som Ohio og Michigan – stemmene deres bidrar dermed ikke til å gi Clinton de 270 valgmennene hun trenger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer