Debatt: USA-valg 2016

Vil kvinnelige velgere redde oss fra Trump?

For første gang på mange år ser det ut som om gifte, hvite kvinner med høyere utdanning kommer til å stemme demokratisk.

HAR BESTEMT SEG: Disse kvinnene i Florida er allerede i folden, men Hillary Clinton trenger støtte fra gifte, hvite kvinner med høyere utdanning for å vinne over Donald Trump i morgen. Foto: David Albers / Naples Daily News / USA TODAY / NTB Scanpix 
HAR BESTEMT SEG: Disse kvinnene i Florida er allerede i folden, men Hillary Clinton trenger støtte fra gifte, hvite kvinner med høyere utdanning for å vinne over Donald Trump i morgen. Foto: David Albers / Naples Daily News / USA TODAY / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Donald Trump tar innpå Hillary Clinton i de amerikanske meningsmålingene, og vi står foran nok et nervepirrende presidentvalg. Trump nyter godt av at tvilende republikanere kommer tilbake til folden når valget nærmer seg. Målingene og sunn fornuft viser stort sett det samme – det er ikke så mange velgere som bytter mellom to så forskjellige kandidater som Trump og Clinton. Det er derfor i hvor stor grad de to kandidatene greier å få sine egne velgerne til å stemme som vil avgjøre valget.

RÅDGIVER: Klara Furuberg.
RÅDGIVER: Klara Furuberg. Vis mer

Det springende spørsmålet for demokratene er om Clinton greier å gjenskape Obama-koalisjonen. Kan hun få unge og svarte til å stemme i samme grad som Obama greide i 2012? Forhåndstemmene som til nå er avgitt tyder på at Clinton har problemer med å få svarte amerikanere opp på det historiske nivået de var på i 2008 og 2012. Heldigvis ser det ut som om Clinton har greid å kompensere på andre måter. Hun vinner fremdeles mange av de gruppene som Obama gjorde, men med lavere margin. Clinton gjør det også historisk godt blant spansktalende amerikanere og amerikanere med asiatisk bakgrunn.

Disse nye velgerne er dessverre ikke like godt plassert som de svarte demokratene Obama mobiliserte i vippestater som Ohio og Michigan – stemmene deres bidrar dermed ikke til å gi Clinton de 270 valgmennene hun trenger.

Det som likevel gjør at Clinton fremdeles leder, både på de nasjonale målingene og de fleste simuleringene av hvordan valgmennene vil ende opp, er et historisk skifte i velgermassen. For første gang på mange år ser det ut som gifte, hvite kvinner med høyere utdanning kommer til å stemme demokratisk, og det med god margin.

Demokratene har i mange år vunnet svarte kvinner, spansktalende kvinner og single kvinner, men strevd med å få et skikkelig flertall hos hvite, collegeutdannede kvinner. Den siste meningsmålingen fra Washington post viser at Clinton vinner disse ettertraktede velgerne med 27 poeng foran Trump. Ikke bare er det mange av disse hvite kvinnene i vippestatenes forsteder. «Soccermoms», som valgforskerne kaller dem, er også en av gruppene med høyest valgdeltakelse og bidrar ofte til å svinge det amerikanske presidentvalget.

De ville heller ha Romney enn Obama i 2012, de liker kanskje lave skatter og konservativ famliepolitikk. Men de vil ikke bli «grabbed by the pussy» eller stemme på en hemingsløs misogynist. Den kvinnefiendtlige delen av det republikanske partiet har nominert en kandidat som er helt uspiselig blant en av sine viktigste velgergrupper. Indirekte kan de bidra til at USA får sin første kvinnelige president.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.