Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ben Affleck og Matt Damon krever inkluderingsklausul

Vil kvotere inn kvinner

Mandag ble det kjent at de fremtidige produksjonene til Pearl Street Films, filmselskapet til Matt Damon og Ben Affleck, vil innebære en inkluderingsklausul.

VIL INKLUDERE: Matt Damon og Ben Affleck krever at skuespillerne og filmcrewene på sine kommende filmer skal bli mer mangfoldig. FOTO: Chris Pizzello/NTB SCANPIX
VIL INKLUDERE: Matt Damon og Ben Affleck krever at skuespillerne og filmcrewene på sine kommende filmer skal bli mer mangfoldig. FOTO: Chris Pizzello/NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): En slik klausul kan tas i bruk i kontrakter for å sørge for et mangfoldig filmcrew, for eksempel ved å kreve at skuespillerne og crewet skal bestå av folk med ulik bakgrunn.

Inkluderingsklausuler har vært en snakkis i Hollywood de siste ukene, og mange jubler for at to av bransjens største stjerner går foran.

Matt Damon og Ben Affleck er barndomsvenner, og både skrev og spilte sammen i filmen «Good Will Hunting» allerede i 1997. Selskapet Pearl Street Films ble startet i 2012, og har produsert filmer som «Manchester by the Sea» (2016) og «Jason Bourne» (2016).

Det var skuespiller og produsent Fanshen Cox DiGiovanni som kunngjorde dette via Twitter, skriver Variety.

«Takk for at du alltid støtter bredere representasjon i industrien. På vegne av Pearl Street Films, vil Matt Damon, Ben Affleck, Jennifer Todd, Drew Vinton & jeg ta i bruk en inkluderingsklausul i alle våre prosjekter fra nå», skrev hun i en tweet rettet mot Michael B. Jordan.

Flere krever inkludering

Forrige uke annonserte Jordan, kjent fra «Black Panther», at han ville kreve en inkluderingsklausul på alle prosjektene til selskapet Outlier Society Productions.

Det var Frances McDormand som fikk ballen til å rulle etter Oscar-utdelingen tidligere i mars. Hun ble tildelt en en Oscar-statuett for hovedrollen i «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri», og leverte en feministisk kraftsalve i takketalen.

- Jeg avslutter med to ord: inkluderingsklausul («Inclusion rider» red.anm.), sa McDormand.​​

STJAL SHOWET: Skuespiller Frances McDormand mottok Oscar for innsatsen i «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri». Takketalen benyttet hun til å sende en klar melding til menn i salen. Video: ABC / CNN / Foto: NTB Scanpix Vis mer

50 prosent

Detaljene rundt Affleck og Damons inkluderingsklausul er ukjente. Ifølge Variety fortalte McDormand om en klausul som krever at 50 prosent av skuespillerne og crewet er mangfoldig, altså kvinner og minoriteter.

Tiltaket har fått stor oppmerksomhet etter #metoo. Kampanjen startet i Hollywood med anklagene mot Harvey Weinstein, og flere av Hollywoods kjente menn har blitt anklagd seksuell trakassering, overgrep og voldtekter.

- Det er flott å se at Matt Damon, Ben Affleck og Pearl Street Films bruker innflytelsen sin til å skape muligheter for folk fra underrepresenterte grupper for å begynne i denne industrien. Inkluderingsklausulen er et viktig verktøy for Hollywood, og andre industrier, for å skape arbeidsplasser som virkelig speiler vår mangfoldige verden, sier Kalpana Kotagal, en av advokatene bak inkluderingsklausulen og Stacy Smith ved Annenberg Inclusion Initiative til Variety.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling