Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil kvotere innvandrere inn i styrene

Ny rapport ber om drastiske virkemidler.

VIL KVOTERE: BI-forsker Donatella De Paoli leter etter virkemidler for større kulturelt mangfold i kultur-Norge. Foto: Handelshøyskolen BI
VIL KVOTERE: BI-forsker Donatella De Paoli leter etter virkemidler for større kulturelt mangfold i kultur-Norge. Foto: Handelshøyskolen BI Vis mer

(Dagbladet): I rapporten «Mer makt til mangfoldet», som lanseres tirsdag, tas det til orde for å kvotere mennesker med innvandrerbakgrunn inn i verv og lederstillinger i kulturlivet.

Rapporten er laget av TrAP (Office for Transnational Arts Production) og viser til de positive effektene kjønnskvotering har hatt for kvinnerepresentasjon i samfunnslivet ellers.

Radikale tiltak trengs Blant dem som har laget rapporten er BI-forsker Donatella De Paoli. Hun ber om radikale tiltak for å bedre den multikulturelle representasjonen i norsk kulturliv.

- Jeg var kritisk til at kvinner skulle kvoteres inn i styrene i næringslivet. Men jeg ser at det har hatt en positivt effekt. For å få innvandrere inn i styrer, må det skje radikale ting. Kvotering er ett tiltak, sier hun.

De Paoli får støtte av blant annet Riksteaterets sjef og styreleder ved Operaen, Ellen Horn. I rapporten støtter Horn arbeidet med større kulturelt mangfold både i norsk kulturliv, og blant dem som styrer kulturen i Norge.

Elitene styrer kulturen - Dette er viktig for innovasjon og å få nye ideer. Det er det mye av kulturlivet handler om, å se ting på nye måter, sier Jinn-Merethe Jansen, daglig leder i TrAp.

- Men er ikke kvotering av flerkulturelle drøy kost?

- Det er ingen som ønsker kvotering, men det vi ser er at det trengs en type strukturell endringer, og da er kvotering et virkemiddel for å få til det.

Jansen sier det er oppfattet som et problem i kulturlivet at noen få personer sitter på de aller fleste maktposisjonene.

Widvey ønsker ikke kvotering - Finnes ikke statistikk på det, men det er en stor enighet i rapporten for å få en bredere representasjon i kulturlivet. Mye handler om bevissthet også, og at man søker etter personer i andre nettverk enn sine egne når man utlyser lederstillinger i kultur-Norge.

Regjeringen ønsker mangfold i kulturlivet men kulturminister Thorhild Widvey er tydelig på sin holdning ovenfor kvotering. «Jeg ønsker absolutt ingen kvotering» sier statsråden i rapporten, men legger til at «det er viktig at det ikke er noen få personer som bekler de fleste styrevervene i kulturlivet».

IKKE ENIG: Kulturminister Thorhild Widvey (H) støtter ikke kvotering i kulturlivet basert på kulturell bakgrunn.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
IKKE ENIG: Kulturminister Thorhild Widvey (H) støtter ikke kvotering i kulturlivet basert på kulturell bakgrunn. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media