Kjønnskvotering

Vil kvotere kvinner inn i norsk film: - Blir ikke bedre filmer av dette

Fem punkter som kan endre norsk filmbransje. Produsent er kritisk: - Det vil bare føre til spekulering.

ØNSKER KVOTERING: Maria Bock (t.v), skuespiller og leder av kvinnesatsingen til Talent Norge, Sigrun Norderval, manusforfatter, Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen fra Ap og Vibeke Heide, filmsskaper. FOTO: Hans arne Vedlog / Dagbladet
ØNSKER KVOTERING: Maria Bock (t.v), skuespiller og leder av kvinnesatsingen til Talent Norge, Sigrun Norderval, manusforfatter, Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen fra Ap og Vibeke Heide, filmsskaper. FOTO: Hans arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det handler om at man ikke tar alle talentene i bruk, og derfor blir historiene som fortelles på film og tv dårligere enn de hadde vært dersom vi hadde mer mangfold. Vi er rett og slett lei av å vente på at regjeringen skal gjøre noe, og ser behov for å fremme konkrete, kraftfulle tiltak for å få gjort noe med utviklingen, sier Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Torsdag fremmet Arbeiderpartiet forslag i Stortinget, for å øke kvinneandelen i norsk film og TV-serieproduksjon.

I forslaget påpeker representantene at flertallet av norske filmer er laget av en mann, har et mannsperspektiv og en mann i hovedrollen.

Derfor vil de innføre disse forslagene:

  1. Innføre mål om lik fordeling av filmstøtte og om målet ikke innfris i løpet av en treårsperiode, dele potten i to, slik at kvinner og menn søker fra hver sin pott.
  2. Gi økt etterhåndsstøtte til filmer med kvinner i nøkkelposisjoner.
  3. Sette et mål om 50/50 kvinner og menn i nøkkelposisjoner foran og bak kamera i norsk film, til erstatning for 40/60-målet.
  4. Styrke Filmfondet økonomisk
  5. Styrke filmregionene økonomisk.

- En myte at ukvalifiserte kvinner raserer

I tillegg til Trettebergstuen, er forslaget fremmet av Hadia Tajik, Trond Giske, Arild Grande, Kari Henriksen og Anniken Huitfeldt fra Ap. I forslaget skriver de at de merker seg «at det argumenteres mot tiltak som kan øke kvinneandelen i norsk film, ved å vise til at ukvalifiserte kvinner vil få sjansen på bekostning av kvalifiserte menn».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer