Vil la single og fattige få NRK-rabatt

Til gjengjeld vil Bård Vegar Solhjell at rikingene skal betale mer.

NRK-SKATT? Bård Vegar Solhjell (SV) vil legge ned lisensordninga og heller innføre en egen NRK-skatt.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NRK-SKATT? Bård Vegar Solhjell (SV) vil legge ned lisensordninga og heller innføre en egen NRK-skatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringa skal i løpet av vinteren vurdere å legge ned lisensordninga, og heller finne andre måter NRK kan inndrive penger på.

Bård Vegar Solhjell (SV) mener en egen NRK-skatt vil være et godt alternativ til dagens ordning, og ber kulturminister Thorhild Widvey (H) vurdere ordningen han nå foreslår.

Single og lavtlønnede Solhjell mener også at en slik NRK-skatt bør være progressiv. Det vil si at jo mer du tjener, jo mer skal du også betale inn til NRK gjennom skatteseddelen din.

- Det vil bli en langt mer rettferdig finansiering av NRK enn det vi har i dag, sier Solhjell om forslaget sitt.

Modellen hans minner om det finske systemet, hvor statskanalen YLE mottar en fast prosentdel av alle finners skatteinnbetaling. I Finland ble modellen innført i 2013 på bekostning av nettopp en lisensordning.

Noe av bakgrunnen for forslaget er at Solhjell mener lisensen er spesielt urimelig anlagt for to grupper av samfunnet: Single og lavtlønnede.

- Det er jo ikke riktig at dem som er alene eller dem som tjener minst skal betale like mye for NRK som kona mi og jeg. Denne modellen sørger for en mer rettferdig fordeling av NRK-innbetalingene, sier han og legger til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer