Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil la single og fattige få NRK-rabatt

Til gjengjeld vil Bård Vegar Solhjell at rikingene skal betale mer.

NRK-SKATT? Bård Vegar Solhjell (SV) vil legge ned lisensordninga og heller innføre en egen NRK-skatt.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NRK-SKATT? Bård Vegar Solhjell (SV) vil legge ned lisensordninga og heller innføre en egen NRK-skatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Regjeringa skal i løpet av vinteren vurdere å legge ned lisensordninga, og heller finne andre måter NRK kan inndrive penger på.

Bård Vegar Solhjell (SV) mener en egen NRK-skatt vil være et godt alternativ til dagens ordning, og ber kulturminister Thorhild Widvey (H) vurdere ordningen han nå foreslår.

Single og lavtlønnede Solhjell mener også at en slik NRK-skatt bør være progressiv. Det vil si at jo mer du tjener, jo mer skal du også betale inn til NRK gjennom skatteseddelen din.

- Det vil bli en langt mer rettferdig finansiering av NRK enn det vi har i dag, sier Solhjell om forslaget sitt.

Modellen hans minner om det finske systemet, hvor statskanalen YLE mottar en fast prosentdel av alle finners skatteinnbetaling. I Finland ble modellen innført i 2013 på bekostning av nettopp en lisensordning.

Noe av bakgrunnen for forslaget er at Solhjell mener lisensen er spesielt urimelig anlagt for to grupper av samfunnet: Single og lavtlønnede.

- Det er jo ikke riktig at dem som er alene eller dem som tjener minst skal betale like mye for NRK som kona mi og jeg. Denne modellen sørger for en mer rettferdig fordeling av NRK-innbetalingene, sier han og legger til:

- Man vil i så fall betale etter evne.

Stor oppslutning Regjeringa kommer med en egen NRK-melding til Stortinget før sommeren 2015. Her kan man blant annet gå inn for å opprette en egen NRK-skatt, i tillegg til å gjøre endringer i hvilken rolle NRK skal ha i det norske medielandskapet.

Solhjell håper forslaget hans ikke skytes ned på ren automatikk av politiske motstandere, men blir tatt opp til seriøs vurdering.

- La oss ikke hoppe i skyttegravene og konkludere for tidlig. Vi bør vurdere alle forslag til en bærekraftig finansiering av NRK, sier han og legger til:

- Og jeg mener dette forslaget vil sikre NRK like stor uavhengighet, og samtidig lage et mer rettferdig system.

- Tror du noen vil gå med på at rikingene skal betale mer for NRK enn andre?

- Det er stor aksept for progressiv beskatning i Norge. Alle partiene, også Fremskrittspartiet, vil at de som tjener mest, skal bidra mest til offentligheten, så ja, jeg tror det vil være stor oppslutning for en slik modell, avslutter Solhjell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling