Vil lage film av datterens bok

Liv Ullmann vil filmatisere Linn Ullmanns roman «Nåde».

VIL LAGE EN FILM TIL: Liv Ullmann forteller at hun veldig gjerne vil lage film av Linn Ullmanns roman Nåde. Regissøren og skuespilleren er nå på filmfestivalen i Haugesund, der Dagbladet møtte henne.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL LAGE EN FILM TIL: Liv Ullmann forteller at hun veldig gjerne vil lage film av Linn Ullmanns roman Nåde. Regissøren og skuespilleren er nå på filmfestivalen i Haugesund, der Dagbladet møtte henne. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

HAUGESUND/OSLO (Dagbladet): Liv Ullmann sa nylig at filmen «Frøken Julie», som har verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto i september, blir hennes siste film.

Nå har hun ombestemt seg, og fortalte på et seminar under filmfestivalen i Haugesund at hun tenker å lage film av sin datter Linn Ulmanns roman «Nåde».

- Det er lov å ombestemme seg, er det ikke? Jeg har gjort det før jeg, sier Liv Ullmann til Dagbladet, og forteller at tanken dukket opp for noen dager siden da hun var på vei fra Boston til Haugesund.

Ser for seg hovedrollene - Jeg leste boka om igjen for en stund siden, og plutselig fikk jeg den tanken. Jeg ble så grepet av den historien. Så hvis jeg kunne finne den riktige produsenten, og det tror jeg kanskje jeg har gjort, så vil jeg gjerne lage film av boka.

«Frøken Julie», med de internasjonale stjernene Jessica Chastain og Colin Farell i hovedrollene, er ferdig og klar for premierevisning, og Ullmann har allerede begynt å kjenne på tomheten ved ikke å ha noe å gjøre.

- Jeg vil gjerne gjøre en film til. Jeg har funnet ut at jeg blir ulykkelig av ikke å jobbe, sier Ullmann.

Hun røper også at hun allerede seg for seg de to hovedrollene, men vil ikke røpe navn - eller nasjonalitet. Foreløpig er det bare på tankestadiet.

- Det kan være skandinaviske skuespillere, det kan være noen som bor i Irland, sier hun hemmelighetsfullt.

Etter mange år i USA forteller Ullmann at hun tenker bedre på engelsk enn på norsk, og tror derfor hun vil lage filmen på engelsk.

- Men det går jo an å hente skandinaviske skuespillere. Jeg tror en engelsk versjon vil bli mer tilgjengelig.

Rettighetene til romanen er ennå ikke solgt, Liv Ullmann forteller at hun allerede har snakket med datteren.

Aktiv dødshjelp «Nåde» kom i 2002, og handler om aktiv dødshjelp. Romanfiguren Johan Sletten blir alvorlig syk, og mens døden rykker stadig nærmere får han overtalt sin 17 år yngre kone Mai om at hun må hjelpe ham med å dø om det blir nødvendig.

Det er et tema som opptar Liv Ullmann mer og mer.

- Dette er livsavgjørende spørsmål for meg. Jeg er kommet i en alder da jeg selv har oppdaget at jeg ikke er udødelig - selv om jeg alltid har trodd jeg skulle leve evig. Det er noe med å bli eldre, man begynne rå tenke på reisen, på kjærligheten, og på de valg man skal ta, sier Liv Ullmann.

Skuespilleren og regissøren deltok i ettermiddag på et seminar om idéfilmens, eller kvalitetsfilmens, framtid, sammen med Amanda-vinnerne Eskil Vogt og Erik Poppe, og forteller til Dagbladet at hun skulle ønske kulturministeren også hadde vært der.

- Jeg lærte mye, og tror også kulturministeren og politikere kunne lært noe. Kanskje de kan enda mindre enn meg, som har levd et langt liv med film.

I går ble Amandaprisen delt ut under Filmfestivalen i Haugesund. Liv Ullmann var på plass på vestlandet, og delte ut Hedersprisen til skuespillerkollega Elsa Lystad.