Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil lage film om Oslos «partysvensker»

- Unge menn er Sveriges største samfunnsproblem, mener forfatter Ronnie Sandahl.

SKAPTE DEBATT: Ronnie Sandahls debutroman «Vi som aldri sa hore» er nå oversatt til norsk. Da den kom ut i Sverige for fire år siden, skapte den debatt om kjønn og mannsroller.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAPTE DEBATT: Ronnie Sandahls debutroman «Vi som aldri sa hore» er nå oversatt til norsk. Da den kom ut i Sverige for fire år siden, skapte den debatt om kjønn og mannsroller. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den feministiske kampen har mislykkes i å få menn til å forstå at kjønnsrollene er like begrensende for dem, sier Ronnie Sandahl.

Han er bare 26, men er allerede både forfatter, regissør og mangeårig spaltist i Aftonbladet - og svigersønnen til krimforfatter Liza Marklund.

For fire år siden brakdebuterte han med romanen «Vi som aldri sa hore». Den startet en debatt om kjønn og mannsroller i Sverige, og ble kalt 80-tallistenes egen generasjonsroman. Nå er den oversatt til norsk.

- Den kunne like gjerne hett «Vi som aldri sa hore, men som tenkte det like ofte som alle andre», sier Ronnie Sandahl til Dagbladet.

Ofre for mannsrollen
Boka handler om de tre tenåringsguttene Hannes, Frippe og Kristian, som sliter med å passe inn i kjønnsrollene de har blitt tildelt. Mens Hannes er den «snille» gutten som bare blir venner med jentene, er damemagneten Frippe den rake motsetningen.

- Akkurat som hore/madonna-komplekset for jenter, finnes det et myk/macho-kompleks for gutter. Guttene i boka er ofre for mannsrollen, sier Sandahl.

Han mener at det fortsatt eksisterer forventninger til gutter om at de skal være sterke og litt aggressive. Men det er vanskelig å kombinere med bildet av den moderne, snille mannen som kan vise følelser. 

- Unge menn er Sveriges største samfunnsproblem. De mangler jobb og er overlegne i voldsstatistikken. Hvis man fostres inn i en tradisjonell mannsrolle, er sjansen stor for at det går til helvete med deg. Vi lever i et samfunn der menn begynner å miste makt. Og det er menn som føler seg maktesløse som begynner å slå kvinner, sier Sandahl.

Film om «partysvenskene»
Han var totalt uforberedt på alt oppstyret debutromanen førte med seg.

- Kritikken ble enten veldig for eller imot. Jeg skrev ikke på ett år etterpå, og fikk skikkelig prestasjonsangst. Men nå gir jeg faen. Nå bor jeg i skogen, sier han.

«Skogen» er småbyen Stjärnhov utenfor Stockholm, der han bor sammen med samboeren og skribentkollegaen Annika, datteren til sukessforfatter Liza Marklund. Han skriver en ukentlig spalte i Aftonbladet, jobber med ny bok. I tillegg har han skrevet kontrakt på en film basert på debutboka, som han selv skal regissere. Men for en måned siden bestemte han seg for å skrive et nytt manus - og flytte handlingen til Oslo. Nå vil han lage film om svensk ungdom som drar til til Norge for å få seg jobb.

- Det føltes mer riktig å legge en samtidsfortelling om unge svensker hit. Når ser tilbake på disse årene, tror jeg at vi vil forbinde dem med hvordan storebror måtte finne seg i å bli tjener hos lillebror, hvordan svenskene ble påvirket av arbeidsløsheten. Jeg tror det kan bli veldig interessant, sier Sandahl, som skal være i Oslo i en uke for å gjøre research til filmmanuset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!