Vil lage helvete i bibelbeltet

ROSKILDE (Dagbladet): Norske Mayhem skjærer seg selv til blods på scenen, og kaster maltrakterte grisehoder til publikum på Roskilde. Til uka står Quartfestivalen for tur. - Vi skal ødelegge Sørlandet, proklamerte vokalist Maniac fra scenen på Roskilde.

Black metal-pionerene Mayhem har kontakter i slakteribransjen som sikrer gruppa grisehoder og dyreskrotter når de trenger det. De tok med seg dyrekjøttet i bandbussen fra Oslo til Roskilde, og til uka kjøres det slakterivarer til Kristiansand.

- Showet blir verre der nede. Vi skal lage et helvete i bibelbeltet. Mayhem-monsteret er i live, sier gitarist Blasphemer.

Bandet til Aarseth

For to år siden ble det holdt bønnemøter i Kristiansand for å stoppe konserten til den amerikanske superstjernen Marilyn Manson. Nå er det langt kraftigere kost på vei til Quartfestivalen.

Mayhem er det gamle bandet til Øystein Aarseth, black metal-lederen som ble drept av Varg «Greven» Vikernes i sitt hjem på Tøyen i Oslo natt til 10. august 1993. Da drapet skjedde, var Greven bassist i Mayhem.

Grevens medskyldige, Blackthorne, var gitarist i Mayhem på samme tid. I 1991 tok gruppas vokalist Dead livet sitt.

Mayhem er også regnet som en av grunnleggerne for black metal-sjangeren. De har legendestatus i metalmiljøer over hele verden. Nå har de til og med fått 60000 kroner av Norsk kulturråd for å turnere i Russland i etterkant av sitt siste album «Grand Declaration Of War».

- Blodig historie

- Vi selger en del på at vi har en blodig historie. Mayhem er Mayhem, men samtidig har det vært viktig for oss å komme videre og vekk fra det som har preget bandets historie, sier Blasphemer.

33 år gamle Jørn Stubberud, i Mayhem-sammenheng kjent som Necrobutcher, startet Mayhem sammen med Øystein Aarseth på Ski i 1984. Han er drittlei av å prate om gruppas fortid.

- Vi er seriøse musikere. Vi er ikke satanister, vi er ikke noe satanrockband. Øystein kalte seg selv for satanist, men det var hans greie, utdyper han.

- Et ekstremt band

- Vi er vi fortsatt et ekstremt band, sier Blasphemer.

Det siste viste gruppa til fulle på Roskildes gule scene i går ettermiddag.

Vokalist Maniac entrer scenen i liksminke, lateksdress og en sagblad/kniv-utrustning festet til den ene neven. Denne bruker han til å skjende de to grisehodene som står spiddet på staker på scenen. Seinere pælmer Maniac hele det ødelagte grisehodet ut til publikum. Maniac skjærer seg også gjentatte ganger i armen. Til slutt er han et blodig syn.

Han har det i kjeften også.

- Vi skal spille i det jævla bibelbeltet. Vi skal ødelegge Kristiansand.