ARIRANG: Denne typen billedspill hvor hundretusenvis av mennesker holder opp bilder til streng koreagrafi heter Arirang. Arirang er vanlig ved festlige anledninger i Nord-Korea, men kunstner Morten Traavik satser på å få nordmenn til å opptre like disiplinert. Foto: Morten Traavik
ARIRANG: Denne typen billedspill hvor hundretusenvis av mennesker holder opp bilder til streng koreagrafi heter Arirang. Arirang er vanlig ved festlige anledninger i Nord-Korea, men kunstner Morten Traavik satser på å få nordmenn til å opptre like disiplinert. Foto: Morten TraavikVis mer

Vil lage Nord-Koreansk show i Nord-Norge

Kunstner Morten Traavik søker 300 menneskelige piksler fra befolkningen i Kirkenes.

(Dagbladet):- Vi er i en tidlig fase nå, og mangler fortsatt et par hundre deltakere. Vi satser mot å få med 300, sier Morten Traavik på telefon fra Kirkenes.

Der er han i gang med forberedelsene til festivalen Barents Spektakel som vil foregå mellom 8-12 februar i år.

- Det er åpent for å bli med for alle som ønsker. Vi er i gang med å rekruttere deltakere nå, sier han.

Og Traavik, som fra før har skapt mye blest rundt sine kunstprosjekter som «Miss Landmine», «Pimp My Aid Worker» og gjentatte turer til diktaturet Nord-Korea, har store planer for festivalen.

Arirang Til festivalen stiller Traavik med et prosjekt han har kalt «The Promised Land», som har tre deler.

Del en er en rekke konserter med trekkspill-kvintetten Goldstars fra hovedstaden Pyongyangs fremste musikkskole. Del to er et strategispill for PC Traavik har utviklet med Nord-Koreanske programmerere som har fått navnet «Norge mot Norge».

I spillet er Norge delt mellom nord og sør på samme måte som den koreanske halvøy, og man skal kjempe for å legge hele landet under seg.

DISKOKULE: Kunstner Morten Traavik har utviklet kunstprosjekter i Nord-Korea gjennom flere år. I 2008 ble han den første som slapp inn på Kim Il Sung-plassen med diskokule under armen. Foto: Morten Traavik
DISKOKULE: Kunstner Morten Traavik har utviklet kunstprosjekter i Nord-Korea gjennom flere år. I 2008 ble han den første som slapp inn på Kim Il Sung-plassen med diskokule under armen. Foto: Morten Traavik Vis mer

I den tredje og mest spektakulære delen av prosjektet vil Traavik samle opp til 300 deltakere i en Arirang-inspirert masseforestilling, der en menneskelig billedvegg dannes ved at hver enkelt deltaker på signaler vender fargeplansjer i en stor katalog.

Hver enkelt bit danner dermed et bilde, på samme måte som man har sett fra festlige anledninger i Nord-Korea, der flere hundretusen mennesker deltar i slike show.

Kulturutveksling For å sikre at det blir orden i sysakene har Traavik hentet inn to Arirang-regissører som skal hjelpe til med forestillingen, som har fått navnet «ME/WE».

- Til sammen kommer det en gruppe på 11 kunstnere fra Nord-Korea til Norge for å delta i festivalen. Det er den største kulturelle utvekslingen fra Nord-Korea til Europa på veldig lenge, sier Traavik.

- Hva slags reaksjoner har dere fått fra dem dere har spurt om å være med i Arirang-showet?

- Folk reagerer med interesse. Mange synes prosjektet er spennende fordi de vet lite om Nord-Korea fra før. Og så er det selvfølgelig noen som blir provoserte. De mener man ikke bør samarbeide med et «ondt» diktatur som Nord-Korea, sier han.

Kultur og samfunn - Dette spørsmålet er en viktig del av prosjektet, altså hvorvidt man skal involvere seg med stater eller systemer som står for helt andre verdier enn det vi selv har.

Han mener festivalen Barents Spektakel er et perfekt sted for The Promised Land fordi den på en helt særegen måte forener kultur og samfunnsspørsmål med utgangspunkt i det storpolitisk viktige Barentsområdet.

TREKKSPILL: Trekkspillkvintetten Goldstars fra Pyongyang, Nord-Korea vil holde konserter under festivalen Barents Spektakel, som foregår mellom 8. og 12. februar i år. Foto: Morten Traavik
TREKKSPILL: Trekkspillkvintetten Goldstars fra Pyongyang, Nord-Korea vil holde konserter under festivalen Barents Spektakel, som foregår mellom 8. og 12. februar i år. Foto: Morten Traavik Vis mer

Det er kunstnerisk leder Luba Kuzovnikova enig i.

- Slagordet for årets festival er «Dare to share», og handler om felles strategier for å leve sammen i grenseområder. Da passer prosjektet «ME/WE» fint inn, for det handler om et møte mellom øst og vest, sier Kuzovnikova.

- Så får det bli en test på om Nord-Koreas disiplin passer sammen med nordmenns sterke sosialdemokratiske og individualistiske kultur.

PLAKAT: Denne plakaten som Traavik har fått laget i Nord-Korea skal være med å motivere nordmenn til å delta i Arirang-forestillingen «ME/WE». Foto: Morten Traavik
PLAKAT: Denne plakaten som Traavik har fått laget i Nord-Korea skal være med å motivere nordmenn til å delta i Arirang-forestillingen «ME/WE». Foto: Morten Traavik Vis mer