Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil lage Norges Kulturforbund

Men Jan Kjærstad er kritisk til samlingsforslag.

VIL SAMLES: Magnar Bergo i Norsk musikkråd forteller at musikktinget skal diskutere muligheten for en nasjonal kulturorganisasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VIL SAMLES: Magnar Bergo i Norsk musikkråd forteller at musikktinget skal diskutere muligheten for en nasjonal kulturorganisasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Jeg syns kulturlivet er altfor lite på banen, og derfor er det en god idé å etablere Norges Kulturforbund, forteller Frode Reppe, leder i Frøya Arbeiderparti.

Han var tilstede da Aps landsmøte vedtok den nye tippenøkkelen, en økonomisk fordelingsnøkkel som innebærer at idretten får mer av tippemidlene på bekostning av kulturlivet.

- Hadde vi hatt en paraplyorganisasjon tilsvarende Norges Idrettsforbund kunne vi kanskje fått et bedre resultat, sier Reppe, som presiserer at navnet Norges Kulturforbund bare er et midlertidig forslag.

- Strålende idé Tippenøkkelen har skapt heftig debatt, og mandag gikk 60 kulturorganisasjoner ut mot Aps vedtak. Magnar Bergo er daglig leder i Norsk musikkråd, og sto i spissen for oppropet som mener vedtaket skaper mindre forutsigbarhet for kulturlivet.

Han forteller at de har diskutert muligheten for en samlet paraplyorganisasjon i lang tid.

- Norsk musikkråd skal ha musikkting i slutten av mai, hvor nettopp dette skal være hovedsak. Dagens situasjon viser nødvendigheten av en slik organisasjon, sier han.

Frode Reppe er ikke like kritisk til den nye tippenøkkelen, men sier at kulturlivet må forberede seg på hardere tak i tida som kommer. Han har allerede støtte fra en rekke kulturorganisasjoner i Hedmark.

- Ulike interesser I går ble det også kjent at 20 kunstnerorganisasjoner har etablert et nytt norsk kunstnernettverk som skal fronte saker av felles interesse. I arbeidsutvalget sitter Den norske Forfatterforening, Norske Kunsthåndverkere, Filmforbundet og Norsk Skuespillerforbund.

- Vi er positiv til ideen om en nasjonal paraplyorganisasjon, men vi vil nok i hovedsak konsentrere oss om kunstnernettverket, kommenterer Hauk Heyerdahl, nestleder i Norsk Skuespillerforbund.

Forfatter Jan Kjærstad syns ikke ideen om en landsomfattende paraplyorganisasjon er en god idé.

- Jeg er skeptisk til alle sentraliserte forbund, og er redd det vil bli enda mer byråkrati. Jeg støtter også tidligere kulturminister Trond Giskes argument om at det man har av midler skal gå direkte til kunstnerne selv, og ikke til styringsorganer, sier Kjærstad.

KRITISK: Forfatter Jan Kjærstad syns ikke det er en god idé med en landsomfattende paraplyorganisasjon. Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Forfatter Jan Kjærstad syns ikke det er en god idé med en landsomfattende paraplyorganisasjon. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media