I MAKTENS KORRIDORER:  Axel Hellstenius og Åslaug Haga håper å lage Norges svar på den amerikanske presidentserien «West Wing». I går møttes de foran «symbolet på makta i landet», som Åslaug Haga liker å kalle Stortinget. Foto:Jacques Hvistendahl
I MAKTENS KORRIDORER: Axel Hellstenius og Åslaug Haga håper å lage Norges svar på den amerikanske presidentserien «West Wing». I går møttes de foran «symbolet på makta i landet», som Åslaug Haga liker å kalle Stortinget. Foto:Jacques HvistendahlVis mer

Vil lage Norges svar på «West Wing»

Axel Hellstenius skriver filmmanus basert på Åslaug Hagas debutbok.

||| I fjor bokdebuterte senterpartipolitiker Åslaug Haga med «I de innerste sirkler». Den handler om Ane Smeby, som er, i likhet med hva Haga selv har vært, energiminister.

I midten av desember solgte hun bokas filmrettigheter til Axel Hellstenius. Han har en rekke suksessfulle manus bak seg, som filmene «Elling» og «Døden på Oslo S», og tv-serien «Offshore».

«West wing»-kopi
Hellstenius likte Hagas historie med en gang han leste den.

- At fortellingen foregår i et politisk miljø, og rett og slett i de innerste sirkler, er sjelden vare i Norge. Vi har ingen tradisjon for å fiksjonere virkeligheten slik amerikanerne har gjort i «West wing». Norsk film handler ikke om virkelighet, sier Hellstenius om hvorfor han vil lage film av nettopp Hagas bok.

Det er enda usikkert om det blir film av debutboka, men om finansieringen kommer på plass, er Haga fornøyd om filmen minner litt om preseidentserien «West wing».

- Det politiske miljøet er det ikke så mange som kjenner til. Nå kan vi gi seerne et innblikk inn i korridorer. Det hadde vært kult om det ble Norges svar på «West wing», sier Haga.

Haga justerer
Hellstenius har kjøpt filmrettighetene for ett år, og betalte rundt 30 000 kroner for opsjonen. Nå er han igang med å skrive manuset, og håper det er ferdig i løpet av høsten.

Haga er veldig bevisst at manuset er Hellstenius sitt prosjekt, men til tross for rettighetssalg, har de hatt flere møter hvor Haga er med på diskusjonen rundt handlingen i manuset.

BLIR FILM: Aslag Hagas debuttbok «I de innerste sirkler» skrives om til filmmanus.
BLIR FILM: Aslag Hagas debuttbok «I de innerste sirkler» skrives om til filmmanus. Vis mer

- Det er veldig hyggelig at Axel vil prøve ut justringene han gjør, og snakke med meg underveis. Ikke for at jeg skal si ja eller nei, men fordi jeg kan si om situasjonene er realistiske i det politiske miljøet, forteller Haga. 

Sterke kvinnekarakterer
Manusforfatteren har ikke vært i kontakt med mulig produsent eller regissør for filmen, men ønsker å lage en kinofilm av «I de innerste sirkler».

Hellstenius liker godt de sterke kvinnekarakterene, og jobber med å finne det filmatiske uttrykket for boka.

- Jeg så nettopp «In The Loop». Der foregår alt på jobben, det er et kult grep. Jeg vurderer å gjøre det samme. I tillegg liker jeg godt relasjonene mellom de sterke kvinnekarakterene, sier Hellstenius.

Haga som skuespiller
I sine yngre dager var Haga en aktiv revy- og teaterskuespiller, og vurderte å søke Statens teaterhøgskole. Nå er hun åpen for en liten rolle i filmen.

- Det er helt utenkelig at jeg spiller meg selv som Åslaug Haga. Men en liten statistrolle er jeg åpen for. Vaktmester for eksempel, sier Haga og ler.

Lunken bokmottakelse
Da romanen kom, sto ikke jubelen i taket hos anmelderne. Dagbladets kritiker Tryge Riiser Gundersen skrev bl.a. at boka var «en samling av de aller mest forutsigbare klisjeene om den norske makten».

Leserne omfavnet likevel romanen, og den er trykt opp i to opplag på tilsammen 15 000 eksemplarer.

Og hvis filmen blir realisert, kan det ligge materiale til enda en film. Åslaug Haga er nemlig i gang med å skrive på en ny politisk roman, hvor noen av karakterene fra debuten sneier innom.

Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, har foreslått hvilke norske skuespillere som kan spille de ulike karakterene i Åslag Hagas bok. Se Simonsens forslag her.