Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Emmy-vinner Gjermund Stenberg Eriksen

Vil lage norsk «Homeland»

Emmy-vinner Gjermund S. Eriksen vil røske opp i valgåret 2021 med den terrortunge hundremillionersserien «Furia».

LONDON KALLER: Gjermund S. Eriksen er i London for å skape blest om terrorserien «Furia» under TV-messa C21. Foto: Emil L. Mohr
LONDON KALLER: Gjermund S. Eriksen er i London for å skape blest om terrorserien «Furia» under TV-messa C21. Foto: Emil L. Mohr Vis mer

LONDON (Dagbladet): I 2017 vant han internasjonal Emmy-pris for «Mammon». Til våren går Gjermund Stenberg Eriksen (46) i opptak med oppfølgeren «Furia», som skal skildre kampen mot høyreekstremistisk terror i Europa.

Thrillerserien i åtte avsnitt er en co-produksjon med Tyskland. Nå er det klart at regien på de «norske» episodene blir ved Magnus Martens, kjent for spillefilmene «United» (2003) og «Arme riddere» (2011) pluss diverse Hollywood-serier.

– I øyeblikket jobber Magnus med en «spin-off» av «The Walking Dead», så han er mer enn kvalifisert, sier serieskaper Eriksen til Dagbladet.

– «Arme riddere» sendte ham som en rakett inn i USA. Etter nesten ti år der borte ser vi fram til å få ham hjem. Han gjør de tre første episodene – det blir grisemoro.

Breivik-inspirert

«Furia» har en offisiell prislapp på 100 millioner kroner. Norsk filminstitutts prosjektbeskrivelse forteller om skikkelsen Ragna, «som må infiltrere en nasjonalistisk subkultur for å forhindre et stort terrorangrep». Storyen forflytter seg etter hvert fra fiktive Vestvik på Nordvestlandet til Berlin.

Eriksen vil ikke røpe hvem som skal ha hovedrollen. Foreløpig nøyer han seg med en ubeskjeden sammenligning med det amerikanske kultfenomenet «Homeland».

– «Homeland» tok tak i hvordan islamistisk terror fungerer. Vi skal se på den høyreekstremistiske varianten – hvor vanskelig den er å bekjempe, sier han.

– Dessverre blir det bare mer aktuelt år for år, for ikke å si kvartal for kvartal. Stadig siteres Anders Behring Breiviks manifest av mennesker i andre land som gjør forferdelige ting, fortsetter Eriksen – som er i London for å delta under TV-konferansen C21.

INSPIRASJON: Serien «Homeland» ble enormt populær da den kom i 2011, og handlet om islamistisk terror. Nå vil Eriksen lage en lignende serie, bare om høyreekstrem terror. Foto: Teakwood Lane Prods/Cherry Pie Prods/Keshet/Showtime/Kobal/REX
INSPIRASJON: Serien «Homeland» ble enormt populær da den kom i 2011, og handlet om islamistisk terror. Nå vil Eriksen lage en lignende serie, bare om høyreekstrem terror. Foto: Teakwood Lane Prods/Cherry Pie Prods/Keshet/Showtime/Kobal/REX Vis mer

– Den nye måten å være høyreekstrem på, er ikke å barbere hodet og vifte med flagg. Det er å se ut som oss, være som oss, skrive som oss og legge planer i det skjulte. Og det tror vi det trengs å fortelles om.

Terrorparalleller

Ifølge produksjonsselskapet Monster Scripted begynner kameraene å rulle 4. mai. 24 innspillingsdager er plottet inn i Romsdalen, 56 på tysk jord.

Eriksen & Co. har blant annet hentet inn den østerrikske akademikeren Julia Ebner som konsulent. Hun har forsket på forholdet mellom jihad- og høyreekstremisme.

– Den islamistiske og høyreekstremismen har klare paralleller på nettet og i virkeligheten, sier Eriksen.

– Den er like flink til å rekruttere og utvikle nye deltagere. Dette er kjempeskummelt, og noe av det vi ønsker å dramatisere i serien vår.

– Når blir resultatet å se?

– I 2021 – vi kan ikke si nøyaktig når, for det bestemmer Viaplay i Norge og ZDF i Tyskland. Men det sammenfaller med valgår i begge land. Og der tidspunktet for det tyske valget er flytende, finner vårt sted i september.

VANT PRIS: Andre sesong av «Mammon» vant en Emmy-pris. Gjermund Stenberg Eriksen forteller at han raskt fikk ny jobb og ny tillit etter prisen. Foto: NRK
VANT PRIS: Andre sesong av «Mammon» vant en Emmy-pris. Gjermund Stenberg Eriksen forteller at han raskt fikk ny jobb og ny tillit etter prisen. Foto: NRK Vis mer

Obama-ambisjoner

– Hvordan har Emmy-en forandret livet ditt?

– Jeg fikk raskt ny jobb og ny tillit, hvilket var veldig hyggelig. Men jeg er ganske trygg på at selve historien har betydd mer enn prisen. Telefonen ligger nemlig rolig – overraskende rolig. Og grunnideen var solgt, så da nominasjonen kom, jobbet jeg allerede med «Furia».

– I et mettet fjernsynsdramamarked: Hvorfor skal vi glede oss til «Furia»?

– Fordi den kommer til å bli den mest spennende serien i 2021, erklærer Eriksen offensivt overfor Dagbladet.

– Selv om handlinga er ulik, har vi samme ambisjoner som «Homeland»: å lage en fortelling som endrer verden. Det beviste «Homeland» idet Barack Obama sa at serien tar for seg presidentens hverdag og utfordringer på riktig måte. Hvis vi kan behandle høyreekstremisme på den samme måten, så gjør vi en forskjell.

Han legger til:

– Det er liten tvil om at thrillerserier drives av frykten for at noe galt skal skje. Og du skal være ganske uinteressert i samfunnet vårt hvis du ikke bekymrer deg over høyreekstremistisk terror.