Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil lage norsk rocks Hall of Fame

Hvem bør bli de fem første artistene som hedres?

HALL OF FAME: Administrerende direktør Suzette Paasche (fra venstre) i Museene i Sør-Trøndelag, kulturminister Trond Giske og prosjektleder Arvid Esperø i Rockheim vil lage norsk pop og rocks Hall of Fame. Foto: Kjell-Ivar Myhr.
HALL OF FAME: Administrerende direktør Suzette Paasche (fra venstre) i Museene i Sør-Trøndelag, kulturminister Trond Giske og prosjektleder Arvid Esperø i Rockheim vil lage norsk pop og rocks Hall of Fame. Foto: Kjell-Ivar Myhr. Vis mer

||| TRONDHEIM (Dagbladet): Den norske versjonen av det amerikanske Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland skal etableres ved det nasjonale museet for rock og pop, Rockheim, i Trondheim.

- Dette blir Spellemannprisens ærespris gange fem, og kanskje den musikkprisen i landet som henger høyest. Det blir en attraksjon som jeg tror de aller fleste rock- og popinteresserte må ha med seg, sier kulturminister Trond Giske.

Han avduket i formiddag et av glassmontrene som skal hedre våre største artister i tekst og bilde, og settes opp i en egen park foran Rockheim. De utvalgte får også et diplom.

- Det blir en slags kanonisering av artister. Vi trenger å gi ekstra heder til dem som har utmerket seg ut over det vanlige i norsk pop og rock, sier Giske.

Navnekrangel
Han ser ikke bort i fra at det kan bli mye diskusjon om hvem som bør bli en slik heder til del.

- Det blir spennende å se reaksjonene når de første navnene blir kjent. I USA er det stor oppmerksomhet rundt dette, sier Trond Giske.

- Jeg vet ikke om utvelgelsen vil føre til krangel, men det er jo litt morsomt også om dette kan skape debatt, sier administrerende direktør Suzette Paasche i Museene i Sør-Trøndelag, som Rockheim er en del av.

Nominerte
En komite på seks personer skal i første omgang nominere 15 kandidater. Så skal en jury, bestående av 100 personer med spesiell kompetanse innen rock og pop, stemme fram de fem første artistene som skal få plass i Rockheim Hall of Fame.

Nominasjonslista blir offentliggjort, så alle kan være med i diskusjonen, og de første fem glassmontrene blir avduket i forbindelse med åpningen av Rockheim i mars neste år.

- Det er ikke sikkert det er de mest populære artistene som plukkes ut. Dette er en fagpris, så det kan komme noen overraskelser, sier prosjektleder Arvid Esperø ved Rockheim.

Styret i Museene i Sør-Trøndelag oppnevner komiteen og utpeker juryen, og det vil bli en egen seremoni rundt offentliggjøringen av navnene på de hedrete artistene.

Mye å ta igjen
Fordi det ikke har vært delt ut slik heder i Norge før, er det mange artister å velge mellom.

- Det er mye å ta igjen, så derfor hedres så mange som fem artister neste år. Så er det ikke sikkert det blir så mange i alle årene etter det, sier Trond Giske.

I statuttene for Rockheim Hall of Fame står det at artister/grupper kan bli nominert 25 år etter deres første utgivelse og når de oppfyller formålet,  som er "å hedre norske artister/grupper som har hatt en ekstraordinær karriere og en særlig betydning og innflytelse innen pop og rock i Norge".

• Hvem fortjener å komme i Hall of Fame? Stem øverst i saken og si din mening i debatten!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media