HALL OF FAME: Administrerende direktør Suzette Paasche (fra venstre) i Museene i Sør-Trøndelag, kulturminister Trond Giske og prosjektleder Arvid Esperø i Rockheim vil lage norsk pop og rocks Hall of Fame. Foto: Kjell-Ivar Myhr.
HALL OF FAME: Administrerende direktør Suzette Paasche (fra venstre) i Museene i Sør-Trøndelag, kulturminister Trond Giske og prosjektleder Arvid Esperø i Rockheim vil lage norsk pop og rocks Hall of Fame. Foto: Kjell-Ivar Myhr.Vis mer

Vil lage norsk rocks Hall of Fame

Hvem bør bli de fem første artistene som hedres?

||| TRONDHEIM (Dagbladet): Den norske versjonen av det amerikanske Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland skal etableres ved det nasjonale museet for rock og pop, Rockheim, i Trondheim.

- Dette blir Spellemannprisens ærespris gange fem, og kanskje den musikkprisen i landet som henger høyest. Det blir en attraksjon som jeg tror de aller fleste rock- og popinteresserte må ha med seg, sier kulturminister Trond Giske.

Han avduket i formiddag et av glassmontrene som skal hedre våre største artister i tekst og bilde, og settes opp i en egen park foran Rockheim. De utvalgte får også et diplom.

- Det blir en slags kanonisering av artister. Vi trenger å gi ekstra heder til dem som har utmerket seg ut over det vanlige i norsk pop og rock, sier Giske.

Navnekrangel
Han ser ikke bort i fra at det kan bli mye diskusjon om hvem som bør bli en slik heder til del.

- Det blir spennende å se reaksjonene når de første navnene blir kjent. I USA er det stor oppmerksomhet rundt dette, sier Trond Giske.

- Jeg vet ikke om utvelgelsen vil føre til krangel, men det er jo litt morsomt også om dette kan skape debatt, sier administrerende direktør Suzette Paasche i Museene i Sør-Trøndelag, som Rockheim er en del av.

Nominerte
En komite på seks personer skal i første omgang nominere 15 kandidater. Så skal en jury, bestående av 100 personer med spesiell kompetanse innen rock og pop, stemme fram de fem første artistene som skal få plass i Rockheim Hall of Fame.

Nominasjonslista blir offentliggjort, så alle kan være med i diskusjonen, og de første fem glassmontrene blir avduket i forbindelse med åpningen av Rockheim i mars neste år.

- Det er ikke sikkert det er de mest populære artistene som plukkes ut. Dette er en fagpris, så det kan komme noen overraskelser, sier prosjektleder Arvid Esperø ved Rockheim.

Styret i Museene i Sør-Trøndelag oppnevner komiteen og utpeker juryen, og det vil bli en egen seremoni rundt offentliggjøringen av navnene på de hedrete artistene.

Mye å ta igjen
Fordi det ikke har vært delt ut slik heder i Norge før, er det mange artister å velge mellom.

- Det er mye å ta igjen, så derfor hedres så mange som fem artister neste år. Så er det ikke sikkert det blir så mange i alle årene etter det, sier Trond Giske.

I statuttene for Rockheim Hall of Fame står det at artister/grupper kan bli nominert 25 år etter deres første utgivelse og når de oppfyller formålet,  som er "å hedre norske artister/grupper som har hatt en ekstraordinær karriere og en særlig betydning og innflytelse innen pop og rock i Norge".

• Hvem fortjener å komme i Hall of Fame? Stem øverst i saken og si din mening i debatten!