COMEBACK: Synnøve Skarbø kan gjøre comeback etter at hun mistet tv-jobben for fem år siden. - Fire produksjonsselskaper har vært i kontakt med meg med ønske om å lage rydde-tv med utgangspunkt i boka mi, sier hun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
COMEBACK: Synnøve Skarbø kan gjøre comeback etter at hun mistet tv-jobben for fem år siden. - Fire produksjonsselskaper har vært i kontakt med meg med ønske om å lage rydde-tv med utgangspunkt i boka mi, sier hun. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Vil lage rydde-TV av Synnøve Skarbøs bok

- Jeg har veldig lyst til å gjøre tv-comeback.

Etter to uker er Synnøve Skarbøs bok «Synnøves system» blitt en bestselger. Den ligger på sjetteplass på bokhandlernes salgsliste.

- Det er over all forventning. Jeg kunne nesten ikke tro mine egne øyne da jeg så lista, sier Synnøve Skarbø til Dagbladet.

Rydding ble redningen

«Synnøves system» er et resultat av en 40-årskrise. Etter å ha vært knyttet til TVNorge i 12 år, mistet hun jobben. Hun var i fritt fall, og ryddinga ble redningen.

- Det begynte med at jeg i en alder av 41 år ble mamma, sier hun og fortsetter:

- Så gikk jeg inn i en fødselsdepresjon. Det eneste som holdt meg oppe, var at jeg skulle tilbake til jobben i TVNorge. Men så kom beskjeden om at jeg ikke fikk fornyet kontrakten, og jeg sank enda lenger ned i det svarte hullet.

- Systematiserte livet

Det var da Synnøve Skarbø begynte å rydde. Ikke i overført betydning, nei. Hun startet med garderobeskapet, gikk grundig til verks og tok alt fra kjeller til loft.

- Jeg ryddet og systematiserte livet mitt.

- Det ble terapi. Jeg tok tak i alt og ryddet meg i vater. Jeg bestemte meg for å lage det mest effektive ryddesystemet verden har sett, sier Skarbø.

Vil lage rydde-tv

Synnøve Skarbø innrømmer at hun ikke har oppfunnet hjulet, for det å lage systemer for rydding er ikke nytt. De siste åra har japanske Marie Kondo skrevet fire bøker om rydding og organisering, som er blitt solgt i mer enn to millioner eksemplarer.

- Jeg har vel truffet en tv-nerve, for fire norske produksjonsselskaper har tatt kontakt med meg.

- De ønsker å lage en eller annen form for rydde-tv, men det er for tidlig å si hva det ender opp med eller om det blir noe i det hele tatt. Men jeg brenner virkelig for å lage et morsomt kvalitetsprogram om rydding, sier hun.

- Eier for mye

Hun mener at rydding handler om mye mer enn bare å har det ryddig rundt seg. Det tyder responsen hun har fått av folk som har lest boka hennes. For tilbakemeldingene, enten det av folk som hater å rydde, elsker å rydde - eller som har ryddet seg ut av angsten.

- Vi eier alt for mye, sier Skarbø.

- Det forkludrer sinnet, nå høres jeg ut som en predikant. Rydding handler om mye mer enn hvordan vi har det rundt oss, der handler også om hvordan vi har det inni oss. Jeg ryddet meg ut av depresjonen. Dessuten, når man kvitter seg med ting man ikke trenger, gir ting fast plass og deretter opprettholder systemet - har man ryddet en gang for alle, men mindre man flytter, da, sier hun.

Kilde til krangel

Synnøve Skarbø har også vært i kontakt med terapeuter og fagfolk på menneskelige relasjoner og problemløsning.

- Rydding og rot er det flest par krangler om.

- Klarer man å opprettholde et ryddig hus og er enige om hvordan man skal gjøre det, er mye gjort. Da fjerner man en tidstyv, også, og du kan bruke tiden din til noe du liker bedre enn å rydde, sier hun.