Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil lage thriller fra Sør-Afrika

Erling Borgen vil skrive og regissere en kinofilm fra apartheidtida i Sør-Afrika, med norske skipsredere og kirkeledere i hovedrollene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har nå laget femti dokumentarprogrammer. Dette er et naturlig skritt videre. Men det er ennå langt igjen til en film, sier Borgen.

Han kaller det selv en doku-thriller , for i bunnen av det oppdiktede dramaet - med tittelen «Små hemmeligheter» - ligger dokumenterte historier om nordmenns forhold til det tidligere rasistregimet i Sør-Afrika.

- Norske oljeskipsredere brøt handelsboikotten og fraktet 60 prosent av oljen som Sør-Afrika fikk tak i. På samme tid smuglet norske kirkeledere hundretusener av dollar, teipet fast til kroppen, til opposisjonen i landet.

Politisk film

På denne bakgrunnen er den tidligere NRK-journalisten - Borgen har permisjon for å jobbe med egne prosjekter - i ferd med å snekre et filmmanus.

- Jeg synes det er på tide at noen prøver å lage en spillefilm som handler om noe politisk. Som kan provosere.

- Men dette er vel kjent stoff?

- Det har kommet fram mye nytt i arbeidet til den sørafrikanske sannhetskommisjonen, jeg har drevet egen research. Og selv om det skjedde på 80-tallet, så dreier det seg om evige problemstillinger. Som at alle er til salgs. Og at det gjelder å ta de riktige valgene - skipsrederne valgte profitt framfor å støtte demokratiet.

Dobbeltmoral

Borgen vil ikke avsløre mye av handlingen, bortsett fra at den kristne norske bakgrunnen - som oljesmuglerne og pengesmuglerne hadde felles - er viktig.

- Det handler om norsk dobbeltmoral. Og om hvordan norske kristne kunne havne på hver sin side av en slik konflikt.

- Skipsrederne er skurkene?

- Det blir for ensidig å tenke slik. Jeg må unngå at filmen blir politisk korrekt. Det er mine sørafrikanske samarbeidspartnere også veldig opptatt av, sier Borgen.

Han har fått penger fra Statens studiesenter for film til å utvikle manuset i samarbeid med det sørafrikanske selskapet Big World Cinema.

ENGASJEMENT: Erling Borgen har savnet norske filmer med politisk innhold - og vil nå lage en selv.