Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil lytte til fagfolk

- Jeg legger stor vekt på å få selvstendige, faglige innspill og forslag fra direktøren i Plan- og bygningsetaten. Det mener jeg også jeg har fått, jevnfør debatten om Oslo havne- og sjøside. Det sier byråd for nærings- og byutvikling Olaf Stene (H), som kommer til å innstille hvem som blir Oslos nye byplansjef.

Det har meldt seg 13 interesserte søkere, og ansettelsen blir lagt fram for byrådet i november. Men hva slags innflytelse skal den nye direktøren få på Oslos byutvikling?

Det er de siste dagene i Dagbladet framkommet sterk kritikk mot at Oslo i realiteten ikke har noen faglig, sterk byplansjef. At det politiske systemet har forandret stillingens muligheter fra faglig visjonære til rent byråkratiske.

Åpent

- Kommer du til å ansette en arkitekt, som det faglige miljøet etterlyser, i stillingen?

- Det holder jeg foreløpig åpent. Jeg vil vurdere kandidatene etter hvert som de innkalles til intervju. Foreløpig har vi bedt fem- seks personer komme til førstegangsintervju. Det er byrådsavdelingen som forbereder ansettelsessaken. Den endelige ansettelsen vil foregå etter innstilling fra meg, og foretas av byrådet i plenum. I denne omgang vil jeg ikke uttale meg om kandidatene.

- Men vil du lytte mer til ekspertene på byplanlegging?

- Ikke lytte mer, men gjennom hele min periode som byråd (fra 1997) har jeg lagt vekt på faglige, selvstendige råd. Det er verdifullt, og det skal ligge faglig kompetanse i bunn. Men den endelige politiske avgjørelsen tas av bystyret etter innstilling fra byrådet.

Selvstendig

- Det antydes at man i Rådhuset diskuterer om den nåværende politiske modellen er den beste?

- Ikke meg bekjent. Det er i hvert fall klart at hvis vi skal få en byplansjef med utvidet makt, må det politiske systemet endres. I Oslo har vi et system basert på parlamentarisme, hvor et politisk valgt byråd er den øverste ansvarlige myndighet som innstiller overfor byrådet. Etter min oppfatning er det ingen motsetning mellom det politiske styringssystemet i Oslo og muligheten for at direktøren for Plan- og bygningsetaten kan opptre på et faglig selvstendig grunnlag, sier Olaf Stene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media