Vil mate gullfisk med død fange

- Jeg er en vanlig, normal mann, sier kunstner til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Den dødsdømte amerikaneren Gene Hathorn (47), som har sittet på «death row» i Texas siden 1985 for drapet på sin far, stemor og stebror, har donert bort kroppen sin til den omstridte kunstneren Marco Evaristti (44), melder The Guardian.

Chilenske Evaristti, som har bodd i Danmark siden starten av 80-tallet, omtales som selve bad boy-en i det danske kunstmiljøet. Tidligere har han puttet levende gullfisk i blendere, og oppfordret publikum til å trykke på knappen.

Nå planlegger han å gå noen hakk lengre, for å si det forsiktig.

Skal mate gullfiskene

Kunstneren planlegger nemlig å fryse ned Gene Hathorns kropp etter sistnevntes henrettelse. Deretter vil Evarissti kutte opp den døde fangen i småbiter - for så å invitere publikum til å mate gullfisk med likrestene.

- Jeg har besøkt Hathorn flere ganger i fengsel, og fortalt ham mye om kunstprosjektet mitt, sier Marco Evaristti til Dagbladet.no.

Evaristti ble først oppmerksom på den 47 år gamle fangen da han bladde i noen rettsdokumenter i USA. I domsavsigelsen ble Hathorn referert til som «human trash», hevder kunstneren.

- Noen av de som blir henrettet, velger å donere kroppen sin til vitenskapelige formål. Da tenkte jeg: Hvorfor ikke donere kroppen til kunst?

OMSTRIDT: Den chilenske kunstneren Marco Evaristti har vært bosatt i Danmark siden tidlig 80-tall. Her poserer han med sitt eget ekskrement, forgylt i 24 karat gull. Foto: REUTERS / PAULA FARIAS
OMSTRIDT: Den chilenske kunstneren Marco Evaristti har vært bosatt i Danmark siden tidlig 80-tall. Her poserer han med sitt eget ekskrement, forgylt i 24 karat gull. Foto: REUTERS / PAULA FARIAS Vis mer

- På den måten kan man skape dialog, og kanskje til og med debatt, fortsetter kunstneren, som ikke ønsker å ta direkte stilling til spørsmålet rundt dødsstraff.

Har planen klar

- Jeg veit ikke om dette er en protest mot dødsstraff. Jeg er ingen lærer, jeg stiller bare spørsmål. Slik blir det opp til publikum å komme med svarene, forklarer han.

Det er ennå ikke klart når og hvor den omstridte utstillingen vil finne sted, da dette naturlig nok avhenger av når Hathorn eventuelt vil bli henrettet.

Evaristti har ingen tro på at myndighetene i Texas kommer til å la fangen anke dommen på nytt, da han etter sigende har fått avslag på to tidligere forsøk.

- Det kan ta tre uker eller et år, avhengig av hvor lenge de ønsker å holde på ham. Han har allerede sittet i fengsel i mer enn 25 år, understreker kunstneren, som har planen klar dersom prosessen går hurtig:

- Jeg flyr kroppen fra Statene til Tyskland. Der skal jeg legge den på is, for deretter å lage fiskemat av den. Så skal jeg sette opp et akvarium på tre kubikkmeter, og putte 300 gullfisk oppi. Til slutt skal jeg legge fiskematen ved siden av, og invitere publikum til å mate gullfiskene, sier Evaristti til Dagbladet.no.

- Ikke kontroversiell

Vil mate gullfisk med død fange

Den omstridte kunstneren ser ikke på seg selv som kontroversiell, men ønsker heller ikke å fremstå som naiv.

- Jeg er en vanlig, normal mann, men som oftest blir jeg misforstått, sier han, og fortsetter:

- Men dersom folk ikke reagerer når amerikanerne dreper mennesker, hvorfor skal de reagere når de får lov til å mate fisken?

Det er ikke første gang at Marco Evarissti bemerker seg. For noen år siden farget han for eksempel et helt isfjell ved Grønland med rød spraymaling - som en protest mot de globale miljøødeleggelsene.

Stuntet var en del av kunstprosjektet «Pink State», der Evaristti også forsøkte å fargelegge toppen av Mont Blanc. Den gangen ble han stoppet.

GULLFISKMORD: I februar 2000 inviterte kunstneren folk til å drepe gullfisk på Trapholt Museum i Kolding. Seks av fiskene ble kidnappet av dyrevernsaktivister.
URINKUNST: Her legger Evaristti siste hånd på verket før en utstilling i Aalborg i 2004. Kunstneren lot kobberskulpturene irre ved hjelp av sin egen urin.
KROPPSFETT: I disse boksene, som Evaristti stilte ut i 2007, ligger etter sigende kjøttboller laget av kunstnerens eget kroppsfett.
PRIMITIVT: - Jeg vil vise fram et moderne samfunn som oppfører seg primitivt, sier Evaristti til Dagbladet.no. Her i forbindelse med prosjektet «Pink State».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer