Vil more uten gapskratt

Stavern har ikke bare sommerfjorden å by på i år. Jon Eikemo og Alfred Janson utfordrer grillkveldene med forestillingen «I skjemt og alvor».

3. juli er det nypremiere på Eikemos og Jansons stykke på Hotel Wassilioff i Stavern med bare de to på scenen. Eikemo som skuespiller, Janson som trekkspiller. 20 forestillinger er planlagt.

Men Eikemo er ikke helt enig med seg selv om han skal kalle det et show.

- Nei, og ikke revy heller. Og ikke kabaret. Jeg må finne på et annet ord, sier Eikemo og ser tankefullt ut i luften.

Sorg og glede

Spøken skal få sin rettmessige plass i forestillingen, men kunstnerne er ikke på jakt etter gapskratten.

- Et menneske som aldri har kjent sorg, kan heller ikke kjenne virkelig glede. Vi vil formidle genuine følelser. Ikke til gapskratten. Selv om det er viktig med tull også. Men det blir for kjedelig om det er for mye av det. Jeg gidder ikke lenger å stå på en scene med ting som ikke betyr noe for meg, sier Jon Eikemo. I den forbindelse kan det også nevnes at han for en tid tilbake fikk tilbud om å være med i en av de mange såpeseriene på TV. Hvilken vil han ikke si.

- Jeg takket nei. Alle de der såpeboblene gjør folk dummere enn de er.

Stand up

I vel en time står han på på scenen med tekster av Hans E. Kinck, Jacob Sande, Ivar Aasen, Per Sivle, Bellmann og siden man er i Stavern, Herman Wildenvey. Men mye kan forandres fram mot premieredato.

- Det blir stand up også, lover Eikemo.

- Men jeg går på sak, ikke person. I dag er det så mange som bare står rett opp og ned og skånselsløst driter ut andre mennesker. Det har aldri vært så mange kannestøypere som i dag. Keiserens nye klær blir sydd for fullt. Hvor er Holberg og Molihre? undrer Eikemo.

Ja, det er fælt. Da er det godt å ha Alfred Jansons trekkspill. Gutta har kjent hverandre siden 1963.

- Jon ville egentlig ha piano til forestillingen. Men trekkspill passer veldig godt til stoffet. Og jeg har vært dreng oppe på garden til Jon. Og drengegutter spiller ikke piano, de spiller trekkspill, sier Alfred Janson.

- Blir det nytt materiale etter denne forestillingen?

- Ja, et helt nytt prosjekt. Med en eller flere lyrikere. Med utgangspunkt i ei plate jeg er ubegripelig glad i, sier en hemmelighetsfull Jon Eikemo. Og vil ikke si mer om den saken.

TO NYSMURTE HERRER: Vi er ikke rustne, påpeker Jon Eikemo og Alfred Janson. I sommer er de på scenen i Stavern med en revidert utgave av forestillingen "På skjemt og alvor"