Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tom Cruise

Vil møte Erna Solberg

Tom Cruise ønsker å prate om «Mission Impossible 7» og Norge som destinasjon for filminnspillinger.

HER SKADER HAN SEG: Tom Cruise slo seg hardt under et stunt, da han etter et fall smeller inn i en kant. Nå må han utsette filminnspilling på Preikestolen i Lysefjorden. Video: Splash DV Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kultur/68594053 Vis mer

Skuespiller og superstjerne Tom Cruise har planer om å filme scener til «Mission Impossible 7» i Norge i september. I den anledning ønsker Cruise gjerne en prat med statsminister Erna Solberg om innspillingen og Norge som innspillingsland, melder Bergens Tidende.

Det kommer fram i et brev til Statsministerens kontor fra det norske linjeprodusentselskapet True North Norway. «Mission Impossible 7» kan få 49 millioner kroner refundert fra Norsk filminstitutt etter innspilling av scener i Norge.

Synes Norge fungerer

Hva Cruise vil prate med Solberg og er uvisst, men hvor lenge amerikanske skuespillere kan oppholde seg i Norge, skal være en av utfordringene for innspillingen av «Mission Impossible 7», får Dagbladet opplyst.

- Vi synes det er rart at amerikanske journalister kan jobbe i Norge i tre måneder, mens skuespillere ikke kan det, sier True North Norway-produsent Per Henry Borch til Dagbladet.

JOBBER FOR CRUISE: Per Henry Borch i True North Norway. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / Dagbladet
JOBBER FOR CRUISE: Per Henry Borch i True North Norway. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror kanskje de gjerne skulle lagt mer av filmen til Norge, hvis de kunne blitt lenger, legger han til.

I snitt tar det 30 dager å spille inn en norsk film, sier Borch. 60 dager for store filmer, og 90 for TV-serier. Lovverket tillater imidlertid bare 14 innspillingsdager med skuespillere fra USA, sier Borch.

- Det går ikke opp med hvordan filmproduksjon fungerer, og det rammer hele filmbransjen, ikke bare dette prosjektet, hevder han.

Borch har tidligere samarbeidet med Cruise i tilknytning til innspillingen av «Mission Impossible 6».

- Cruise synes Norge fungerer bra, både med tanke på produksjon, gjennomføring, logistikk, sier han.

SKAL TILBAKE TIL NORGE: Tom Cruise har fått støtte til å spille inn Mission Impossible-scener i Norge. Foto: NTB Scanpix
SKAL TILBAKE TIL NORGE: Tom Cruise har fått støtte til å spille inn Mission Impossible-scener i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kulturminister Abid Raja bekrefter overfor Dagbladet at de er i dialog med teamet til Cruise.

- Ja, det er riktig at vi har hatt kontakt med staben til Tom Cruise. Regjeringen jobber for å få utenlandske filmproduksjoner til Norge, og det er svært gledelig at Cruise ønsker et møte med statsministeren. Vi ønsker gjerne Tom Cruise og hans team tilbake for å filme mer i vakre Norge, sier Abid Raja (V) til Dagbladet.

Vil øke tilskudd

Momsstøtten som er tildelt Cruise og True North fra den såkalte insentivordningen for film, er den norske filmindustriens fremste verktøy i å hanke inn store utenlandske filmproduksjoner til Norge.

True North Norway er et privatselskap som tilrettelegger for og bistår utenlandske filminnspillinger i Norge, også kalt linjeprodusenter. De har lenge engasjert seg for å øke summene som deles ut gjennom insentivordningen.

I fjor tilrettela filmselskapet for innspillingen av den kommende «James Bond»-filmen i Norge, samt Marvel-filmen «Black Widow» med Scarlett Johansson.

TILBAKE BAK SPAKENE: 34 år etter «Top Gun» gjør Tom Cruise comeback i rollen som Maverick. Video: Paramount Pictures Vis mer

I dag kom det en melding fra Kulturdepartementet til Dagbladet om at de har vedtatt å skille Filmkommisjonen ut av Norsk filminstitutt (NFI) og etablere den nye virksomheten som en stiftelse med base i Bergen.

Filmkommisjonen skal være på plass i Bergen innen 1. januar 2021, informerer Kulturdepartementet.

Vil bruke 200 mill.

Vedtaket er å anse som en seier for vestlandets filmindustri.

Ifølge departementet skjer flyttingen som «et ledd i regjeringens målrettede satsing på å få flere utenlandske filmproduksjoner til Norge», skriver de i pressemeldingen.

I november 2017 la Tom Cruise beslag på Preikestolen i flere dager i arbeidet med scener til «Mission Impossble: Fallout». Nå vil han altså tilbake, og basert på insentivstøtten på rundt 50 millioner kroner, er det nærliggende å tro at det er planer om å legge igjen rundt 200 millioner.

Tor Borgersen ved Statsministerens kontor forteller Dagbladet at det er per nå ikke er planlagt noe møte mellom Tom Cruise og Erna Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!