Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil neppe endre mange holdninger

Norske utenlandssoldater mellom romanpermer.

DEBUTANT: Torgeir Sæveraas skriver om norske soldater i utlandet i sin første roman. Foto: Aschehoug
DEBUTANT: Torgeir Sæveraas skriver om norske soldater i utlandet i sin første roman. Foto: Aschehoug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BOK: I Torgeir Sæveraas' debutroman tisser norske utenlandssoldater på fiender («Schwinet») de allerede har bombet i fillebiter, og tenker om kolleger de misliker at «Jeg vedder på at du liker å få'n i ræva».

Det militære universet forfatteren skildrer, ser for et våpenuerfarent øye med andre ord ut til å ligge nokså tett på klisjeen, men det kan godt hende at dette er høyst realistisk. I dette miljøet er tonen alltid tøff, refleksjonene rundt krig nokså endimensjonale (trolig også av nødvendighetsgrunner) og de unge norske guttene, med unntak av et par krigselskende offiserer, fulle av frykt på innsiden.

At de dessuten viser seg å bære krigssporene med seg videre i livet, understreker ytterligere at det er langt mellom overraskelsene i «Stridsrasjoner», der Sæveraas følger Tropp 3 på en dramatisk operasjon et sted i Asia. Det betyr imidlertid ikke at det er en dårlig roman. Sæveraas skriver kontant og med sans for timing, og kjenner åpenbart både militærterminologien og den røffe tonen gutta imellom. Et nytt Tropp 3-medlem blir introdusert i hvert korte kapittel, og militær- og krigslivet blir dermed sett fra en rekke ulike perspektiver, uten at de er så altfor ulike. Nå og da klarer Sæveraas virkelig å skape driv og intensitet. Men det utpreget tradisjonelle bildet han tegner av norske soldater vil neppe bidra til å flytte særlig mange holdninger i debatten.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 7. desember 2009.

image: Vil neppe endre mange holdninger

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!