HÅNDTRYKKET: USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin møttes trolig for siste gang i Kina i dag. Foto: AP/NTB Scanpix
HÅNDTRYKKET: USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin møttes trolig for siste gang i Kina i dag. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Vil normalisere forholdet til USA

Frykten for en president Clinton kan gjøre at Putin vil ha en avtale om både Syria og Ukraina før Obama forlater Det hvite hus om litt mer enn fire måneder. Nå vil Putin normalisere forholdet til USA.

Kommentar

Det var mye som sto på spill da Barack Obama og Vladimir Putin møttes mandag under G-20 i Hangzhou i det som sannsynligvis blir deres siste møte. For den russiske presidenten dreier det seg om å avslutte kapitler før Obama går av. For Obama dreier det seg om å kunne krone sin president-tid med ett eller flere utenrikspolitiske gjennombrudd. En våpenhvileavtale i Syria og en politisk avtale om Ukraina ville passet godt. I begge tilfeller er Putin nøkkelen.

Møtet mellom de to presidentene varte lengre enn ventet, i halvannen time, og Putins pressetalsmann, Dmitrij Peskov, sa at de to hadde snakket om både Syria og Ukraina. I tillegg sa han at det hadde vært en vennlig tone, mellom presidentene som tidvis har demonstrert åpen forakt for hverandre. Obama som i 2008 sammenliknet Putin med klassens pøbel som satt bakerst i klasserommet og bare pønsket på hvordan han kunne lage mest mulig faenskap. Putin med å beskylde USA for å stå bak demonstrasjonene mot ham i Moskva etter valgfusket i 2011, og for å ha hatt en katastrofalt feilslått Syria-politikk, som han ved flere anledninger har latterliggjort.

Ingen detaljer er lekket ut om samtalene. Men Putin sa etter møtet at han håpet på full normalisering av forholdet til USA, og en avtale om Syria i løpet av få dager. Utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov fikk beskjed av sine sjefer om å møtes igjen allerede denne uka. Det er Syria som brenner mest. Det var håp om en avtale da Kerry og Lavrov møttes i Geneve for to uker siden, og det var forventninger om et gjennombrudd i Hangzhou.

Det at det ikke kom trenger ikke være noe nederlag. Kerry har sagt at han ikke vil ha en Syria-avtale for avtalens skyld. Våpenhvileavtalen fra februar ble ganske raskt skutt i filler, først og fremst av syriske regjeringsstyrker med russisk flystøtte.Den syriske presidenten Bashar al-Assad ville likevel ta kontroll over Aleppo, byen som det nå er viktigere enn noen gang får humanitær hjelp.

For Russland kan det være viktig å få en avtale om Syria for å ta vare på det som tross alt er vunnet. Putins krig i Syria har vært en politisk suksess. Han har nådd sine mål med å styrke Assad, og Obama ser ut til å orientere seg etter den nye virkeligheten på bakken i Syria, der Assad er den sterkeste militære spilleren. Assads avgang ser ikke lenger ut til å være et kategorisk amerikansk krav.

Den russiske interessen for diplomatiske løsninger før Obama går av skyldes frykten for at Hillary Clinton som president kan bli en hardere negl. Også i Moskva orienterer man seg etter virkeligheten, og troen på en president Trump er like liten der som ellers i verden. Frykten er at Clinton som president skal være en ideologisk flaggbærer som aktivt vil støtte fargede revolusjoner i Russlands nærområder, å konfrontere russiske interesser på en mer kontant måte enn Obama har gjort.

Også når det gjelder Ukraina kan Moskva vurdere det som lettere å få til en avtale med Obama enn med en president Clinton. Obama har lenge presset Ukraina for å få til lovendringen om stor grad av autonomi for områdene i Øst-Ukraina som er kontrollert av de pro-russiske opprørerne. Det er den prisen ukrainerne skal betale for en endelig våpenhvile og en politisk løsning i Øst-Ukraina, ifølge Minsk-avtalen fra i fjor vinter. Men det ukrainske parlamentet, radaen, har så langt nektet å vedta lovforslaget som regjeringen bare halvhjertet har fremmet.

Vinduet til Obama forlater Det hvite hus, 20. januar, kan være muligheten for å forsterke presset på Ukraina for å vedta loven om utstrakt autonomi, slik Obama og Merkel krever. Dermed kan Russland være villig til å akseptere håndhevelse av en våpenhvile i Syria mot å redde ansikt i Ukraina.