Debatt: Fritt skolevalg i Oslo

Vil ødelegge for dagens Oslo-skole

Det finnes ikke noe mer fritt enn fritt skolevalg.

HAR SATT I GANG UTREDNING AV NY MODELL: Byrådet i Oslo, bestående av Arbeiderpartiet, SV og MDG, her samlet på trappen foran Rådhuset. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
HAR SATT I GANG UTREDNING AV NY MODELL: Byrådet i Oslo, bestående av Arbeiderpartiet, SV og MDG, her samlet på trappen foran Rådhuset. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Hvis Arbeiderpartiet-byrådet i Oslo får viljen sin, kan dette bli siste året med fritt skolevalget i Oslo. Det er en dårlig nyhet for Stovner-jenta som vil søke seg til en videregående skole i sentrum, eller 15-åringen fra Ullern som vil starte på en yrkesfaglinje på Kuben videregående skole. Det er en dårlig nyhet for alle som ønsker å gå på en annen skole enn det SV, MDG, Arbeiderpartiet og Rødt vil velge for dem.

Byrådet i Oslo har nemlig satt ned et utvalg for å se på alternativer til det rene karakterbaserte inntaket til Oslos videregående skoler. Dette er trolig første skritt mot avvikling av modellen. SV går til valg på å fjerne fritt skolevalg. Oslo Arbeiderpartiet har tatt til orde for «Holmlia-kvotering» der man kan få ekstrapoeng hvis man bor i «riktig» bydel, har «riktig» kjønn og «riktig» alder. MDG har ikke vist noe særlig interesse for skole- eller barnehagepolitikk.

Det var sikkert strategisk smart av byrådet å gi utvalget frist til over valget for å foreslå en annen modell, men det er ikke særlig ærlig. Uansett hvordan man vrir og vrenger på det, må et alternativ til fritt skolevalg være en ordning der forhold som ungdom ikke kan gjøre noe med blir avgjørende for deres fremtid.

De fleste kan jobbe litt mer, og kanskje få den 4-ern i matematikk eller den 3-ern i norsk skriftlig. Men de kan ikke jobbe seg til at foreldrene får bedre råd og kjøper leilighet i Oslo sentrum. De kan heller ikke jobbe seg til en ny adresse eller en annen etnisitet.

Karakterer er ikke alltid helt rettferdig, og vi må gjøre mer for å hjelpe elevene som ikke får like mye skolehjelp hjemme. Men i motsetning til tilfeldigheter som postnummer, er karakterer i hvert fall noe man kan påvirke selv. Mye tyder derfor på at karakterbasert inntak også har større legitimitet blant ungdommene selv, og man bør ikke undervurdere hvor viktig folks rettferdighetssans er.

Vraking av fritt skolevalg vil også ødelegge for dagens mangfoldige Oslo-skole. Da Høyre styrte, sto vi i front for å lage flere profilskoler. Vi har videregående skoler som spesialiserer seg på realfag, språk, dans, teater og toppgymnastikk. Vi har yrkesfaglig linjer som samarbeider tett med nærings- og arbeidsliv.

Det gir fantastiske muligheter for elever som ønsker å fordype seg og forfølge sine drømmer og interesser. Men det betyr også at noen ungdommer må ta en ekstra T-banetur for å komme seg til den skolen og den studielinjen de vil gå på.

Dersom man vraker fritt skolevalg, vil tilfeldige geografiske grenser sette en stopper på deres muligheter til å velge den beste skolen for dem. Venstresiden prioriterer nok en gang systemet foran elevene.

Det er ingen tvil om at det er noen utfordringer med fritt skolevalg. Vi må forhindre at noen skoler havner i en negativ økonomisk spiral, og aldri får muligheten til å bli bedre og tiltrekke seg flere elever.

Oslo Høyre har foreslått tre konkrete løsninger. Vi vil øke støtten til de skolene som får inn elever med lave karakterer og behovet for særskilt norskopplæring. Vi vil etablere en egen belønningspott for å gi skolene incentiv til å løfte flere elever gjennom skoleløpet. Og vi vil etablere en egen pott til omstillingsmidler.

Men løsningen er ikke å vrake fritt skolevalg. Løsningen er ikke å lage kvoter for hver skole, eller plassere ungdom i ulike kategorier og gi dem poeng basert på kjønn eller postnummer.

Fritt skolevalg er den mest rettferdige av mange urettferdige inntaksmodeller. Høyre er garantisten for at elevene alltid får velge skole selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.