- Vil parodiere Mette-Marit

Denne jula er komiker Robert Gustafsson klossete svenske i «TV2-nøttene», men han drømmer om å parodiere kronprinsesse Mette-Marit.

STOCKHOLM (Dagbladet): Det er i slutten av intervjuet, og vi spør om det er en kjent nordmann Robert Gustafsson brenner etter å parodiere. Og av alle karakterer på andre siden av grensen, er det én han fascineres spesielt av.

-  Jeg kunne tenke meg å parodiere Mette-Marit. Det er fordi jeg ser visse likheter mellom meg og henne visuelt. Nesa hennes har jeg, og hun er ganske lang også. Jeg kunne tenke meg å lage en «klampig, klumpig» Mette-Marit, som er med på innvielser og må klippe bånd, sier Gustafsson.

-  Så du har ingen skrupler med å gjøre narr av de kongelige?

-  De er jo makthavere. Men det er forskjell på gjøre narr av og drive gjøn med. Det kunne for eksempel handle om en innvielse eller tale som ikke gikk som den skulle. Vi har jo en konge her i Sverige som ofte driter seg ut, fordi han er så nervøs på slike begivenheter.

Julenøtter

Vi har tatt turen til Stockholm der komikeren er fullt opptatt med prøver til den svarte farsen «Lögn i helvete!» som har premiere 19. januar på Vasateatern.

Robert Gustafsson har fått priser i Sverige. Han begynte sin karriere i barne-TV hos broderfolket. Svensken som for alvor ble kjent i Norge som den sensasjonsjagende nyhetsreporteren Classe Ekmann i «Åpen post» på NRK1 i 2002, er denne jula å se som Bertil Svensson sammen med Espen Eckbo & Co i «TV2-nøttene». Julenøttene har vært ett av de mest sette programmene på TV2 i jula. Den svært lite praktiske figuren som gir mer eller mindre gode råd om alt som har med jula å gjøre, har han hatt på repertoaret lenge.

-  Bertil hadde et morgenprogram på svensk tv for ei tid tilbake, og han var like upraktisk da, smiler Robert Gustafsson.

 SVENSK SUKSESS:  Komikeren Robert Gustafsson (midten)har suksess i Norge som Bertil Svensson i TV2-nøttene denne jula. Over nyttår setter han opp «Lögn i helvete!» på Vasateatern i Stockholm. Foto: Magnus Jönsson
SVENSK SUKSESS: Komikeren Robert Gustafsson (midten)har suksess i Norge som Bertil Svensson i TV2-nøttene denne jula. Over nyttår setter han opp «Lögn i helvete!» på Vasateatern i Stockholm. Foto: Magnus Jönsson Vis mer

- Hvorfor ler vi av Bertil, er det fordi han er svensk?

-  Nja, det vet jeg ikke. I Sverige ler folk fordi det er et fornemt menneske som har høyt ambisjonsnivå, men som mislykkes. Det er skadefryd, helt enkelt.

-  Kan spøke med alt

Den norske humor-høstens uten tvil frekkeste innslag var Harald Eias tolkning av tidligere miljøvernminister Knut Arild Hareide. Debatten som kom, har ikke Robert Gustafsson fulgt spesielt nøye med på, men han har sans for sin norske kompis påfunn.

-  Det er satire som ikke er for overtydelig, det er subtil satire. Den kan lett misforstås, men det er også meningen at folk skal bli opprørte. Og om de blir det, så har de misforstått, sier Robert Gustafsson.

-  Så du synes ikke Eia gikk over streken?

-  Det finnes jo alltid grenser, men de grensene er ofte satt i relasjon til tid. Kan du drive gjøn med tsunamien? Ja, du kan drive gjøn med alt. Det handler mer om hvordan man gjør humoren. Du kan for eksempel ikke spøke om ofrene, men du kan spøke med politikerne som sto midt opp i det. Her i Sverige har utenriksminister Laila Freivalds fått gjennomgå fordi hun ikke visste hvor Khao Lak lå.

Skjønner ikke bråket

Apropos grenser, så stopper ikke Robert Gustafsson å forundre seg over at det ble så mye bråk i Norge da Harald Eia viste sitt berømte «skrukk» i beste sendetid.

-  Det er helt ubegripelig i Sverige. Her viser de kuker på tv hver dag, sier Robert Gustafsson, og fortsetter:-  Derimot går det helt greit å spøke med rasisme og nazisme hos dere, men ikke i Sverige. Så fort noen nevner nazisme, så blir det fullt kjør mot komikerne.

-  Hvorfor er det slik?

-  Tyskerne var jo i Norge, og dere har på en måte gjort opp med dem.

-  Kommer du til å gjøre noe mer med gjengen fra «Åpen post»?

-  Det vet jeg ikke. Akkurat nå hadde det vært kult å gjøre noe mer med Bertil-figuren.

Stor suksess

«Lögn i helvete!» skal etter planen spilles hele neste år. Men komikk på teaterscenen er ikke ukjent for Robert Gustafsson. I høst mottok han teaterprisen Guldmasken for beste mannlige hovedrolle i «Fångad på nätet», et stykke som har to år bak seg med fulle hus på Stockholm og Göteborg-scenene.

-  Hver gang jeg har jobbet mye og føler jeg meg utrolig trøtt, så sier jeg at jeg skal ta et sabbatsår. Men så tar det bare noen uker før jeg sier til meg selv at nå må jeg finne på noe igjen, sier han.

Harald Eia og hans kamerater har på en måte visket ut skillet mellom sitt profesjonelle og sitt private. De tar for eksempel opp sketsjer sammen med familiene sine. Det vil aldri Robert Gustafsson gjøre. Han er først og fremst en skuespiller, og verner godt om sitt privatliv.

-  Jeg kan gjerne ha en dildo ut av rumpa, bare jeg for lov til å ha en løsbart under nesa. Dildo-Arne, men aldri Dildo-Robert, sier Robert Gustafsson.

LITT LIKE: Gustafsson vill gjerne parodiere Mette Marit fordi han ser likheter mellom seg selv og henne. Feks. er nesene deres ganske like.