Vil politietterforske Classic Rock Festival Sandnes

Betalte festivalsjef med billetter, Rod Stewart sto på døra og krevde honorar.

PÅ DØRA: Festivalen måtte på tiggerrunde, og samlet inn 4 millioner kroner før fjorårets festival. Rod Stewart sto nemlig på døra, og ville ha penger før han gikk på scenen. Foto: Scanpix
PÅ DØRA: Festivalen måtte på tiggerrunde, og samlet inn 4 millioner kroner før fjorårets festival. Rod Stewart sto nemlig på døra, og ville ha penger før han gikk på scenen. Foto: ScanpixVis mer

||| (Dagbladet.no): Kravene etter konkursen er på 8 mill, mens boet bare har funnet verdier for snaut 50.000 kroner.

- Tallenes tale viser helt tydelig at festivalen drev for kreditors regning, sier bostyrer Hogne Skjerpe til Dagbladet.

Han har nå sendt innberetningen til påtalemyndighetene for videre etterforskning.
Classic Rock Festival Sandnes gikk overende 18. mars, etter å ha gjennomført to festivaler, i 2007 og 2008 — begge med dundrende underkudd.

Bare noen uker etter at det i vår ble kunngjort at Turboneger skulle åpne årets festival 20. mai, og at også Meat Loaf sto på årets festivalplakat, meldte styret i Balsah Entertainment LTD oppbud, skriver Stavanger Aftenblad.

- Selskapet hadde allerede et betydelig underskudd etter 2007, 3 millioner kroner. Så planla de en ny festival, og solgte billetter høsten 2007 for å få inn midler til å dekke «gammel moro». Dermed hadde de ikke penger før festivalen i 2008, og kom i en forferdelig likvidtetsskvis, sier Skjerpe til Dagbladet og fortsetter:

Lovet gull og grønne skoger

- De løp skoene av seg rundt til kreditorer, sponsorer, venner og bekjente — og lovet gull og grønne skoger. Hvis de bare spyttet inn penger ville dette gå greit, og den største kreditorene fikk til og med lovnader om at inntektene ville gå direkte inn på hans konto.

På tiggerunden fikk festivalen inn 4 millioner kroner. Årsaken til at de måtte handle raskt, var at artistene ville ha forhåndsbetalt.

- Rod Stewart sto nærmest på døra og sa at han ikke ville gå på scenen før pengene lå på bordet, sier Skjerpe.

Bostyrer mener festivalen burde kastet kortene før festivalen i 2008 — og at det derfor er styret som var operativt våren 2008 som må stilles til ansvar for å ha drevet for kreditors regning.

- De måtte skjønne at dette ikke kunne gå i hop, sier Skjerpe.

- Bortimot umulig

2008-festivalen endte med underskudd på 7,7 millioner kroner, men likevel gikk de i gang med å planlegge ny festival for 2009 — med mål om å selge 20.000 billetter.
- Dette skulle dekke underskuddet fra både 2007 og 2008. Det sier seg selv at det er bortimot umulig, sier Skjerpe.

Høsten 2008 så også festivalen seg nødt til å gi lønn til festivalsjef Bjørn Arve Larsen ved å overlevere 175 festivalbilletter til en verdi av 1500 kroner stykket.

- Det er uvanlig. Det er et signal om at noe er galt når du gir mannen billetter, og ber ham om å selge dem selv for å skaffe lønn.

En rekke publikummere kjøpte billetter til Classic Rock Festival. I løpet av høsten i fjor og fram til konkursåpning 18. mars, ble det solgt billetter for 1,1 millioner kroner — til en festival som aldri vil se dagens lys. Pengene vil de heller ikke se noe til.

- Det er selvfølgelig leit for publikum, sier Skjerpe og legger til:

Risikosport

- Det skal sies at å drive en festival er risikosport, og ære være de som orker å gå i gang med det.

- Men Classic Rock Festival Sandnes har vært litt for risikovillige?

- Dette har vært en gjeng entusiaster som ikke har tenkt så mye på logistikk, bokføring og regnskap, sier Skjerpe.

Bostyrer mener at det kan være mer penger å hente enn de snaut 50.000 kronene som er funnet.

- En større sponsor fikk utbetalt 151.000 rett før konkursåpning. Det mener vi er omstøtbart, det vil si at pengene kan kreves tilbake for å deles likt mellom kreditorene.

Anså det som realistisk

Rune Gjøse tok over som styreleder i selskapet i fjor høst.

- På det tidspunktet ble jeg forespeilet at vi hadde en gjeld på rundt to millioner kroner. Derfor anså jeg det som realistisk at vi kunne arrangere en ny festival for å dekke inn tidligere underskudd, sier han.

Men dager før konkursen ble han oppmerksom på forhold som styret ikke tidligere kjente til.

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på det. Men det var forhold som i alle fall tilsa at det ikke var grunnlag for å fortsette.

- Hva med de 151.000 som ble utbetalt bare uker før konkursen?

-På det tidspunktet var ikke den økonomiske situasjonen slik at vi vurderte konkurs, sier Gjøse.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Magne Melstveit, som var styreleder våren 2008.