Stimuleringsordningen for kultursektoren:

Vil redde julekonsertene

Kulturminister Abid Raja (V) strammer inn på kompensasjonsordningen for kultursektoren. Nå skal pengehjelpen stimulere til aktivitet i stedet.

NYE PENGER TIL IDRETTEN: Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja presenterte mandag innretningen på regjeringens stimuleringsordning for kulturlivet. Vis mer
Publisert

- Jeg som kulturminister, vi som regjering, vi ønsker at du ikke avlyser. Det vil koste krefter å rigge om opplegget du hadde sett for deg i en normal situasjon. Men vi håper du er klar for å ta dette ekstra krafttaket, sa kulturminister Abid Raja (V) på en pressekonferanse mandag.

Der kunngjorde han at regjeringen setter av 500 millioner kroner for å stimulere kulturlivet til å gjennomføre planlagte arrangementer.

Samtidig skal kompensasjonen for avlyste arrangementer fases ut.

- Vi ønsker aktivitet. Vi ønsker å holde hjulene i gang, sa Raja.

Ny stimuleringsordning

Stimuleringsordningen skal gjøre det lettere å gjennomføre kulturarrangementer innenfor de smitteverntiltakene som gjelder.

Pengehjelpen skal for eksempel dekke honorar til artister, leie av lokaler, lønn og kontorutgifter.

Arrangørene kan i tillegg beregne 3 prosent overskudd etter at alle utgifter og lønnskostnader er dekket.

- Dette vil bety mer kunst og kultur ut til deg og meg, men det vil også bety mer aktivitet, mer jobb og mer lønn og honorar til dem som har kultursektoren som arbeidsplass og næringsvei, sier Raja.

Julekonsertene

Regjeringen åpner for at også menighetsråd kan regnes som arrangører, slik at flest mulig av årets julekonserter, blant annet i kirkene, kan gjennomføres.

Flere kjente artister har allerede avlyst sine julekonserter som følge av pandemien, men nå ønsker Raja å redde jula for konsertgjengere.

KRITISK: Aslak Dørum, som er bassist i bandet DumDum boys, er kristisk til kulturminister Abid Rajas håndtering av krisen som har rammet norsk kultur. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Vi vet at mange liker å gå på de tradisjonelle julekonsertene. Disse er det ofte menighetsrådene som arrangerer.

Av hensyn til julekonsertene er gjort et nytt unntak i forskriften, slik at også menighetsrådene i Den norske kirke og andre tilsvarende enheter i tros- og livssynssamfunn skal kunne regnes som arrangører, sa Raja da han mandag presenterte regjeringens stimuleringsordning for kulturlivet.

- Vi skal opprettholde vår kristenhumanistiske kulturarv, og våre fantastiske tradisjoner, også under en pandemi, sa Raja som la til at vi vil trenge jula, og julekonsertenes varme og kjærlighet mer enn noen gang i år.

Faser ut kompensasjon

Kulturministeren vil fortsette å kompensere for tapte inntekter, men i utgangspunktet settes det ikke av mer enn 200 millioner kroner til dette ut året.

Det blir samtidig satt et tak, med prosentvis avkorting hvis det søkes for mer enn 200 millioner kroner i kompensasjon.

Og etter nyttår er det helt slutt.

- Kompensasjonsordningen trappes ned. Så vil vi gå helt over til stimulering. Så fra januar av kommer ingen til å få penger for avlyste arrangementer, sier Raja.

- Dessverre er vi i denne pandemien sammen. Denne usikkerheten gjelder for oss i regjeringen, for næringslivet, for folk i helsesektoren og for kultursektoren, påpeker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer