Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bernie Sanders helsereform

Vil redde USAs helse

I natt kan Bernie Sanders sikre ledelsen i demokratenes «Supertirsdag» med tidenes mest radikale program.

SMITTEFARE: Populære Bernie Sanders samler tusenvis på folkemøter. Nå frykter folk for coronaviruset. Senatoren mener epidemien er enda en grunn til at USA trenger en radikal helsereform. Her møter han velgere i El Paso, Texas, før den avgjørende «Supertirsdagen». Foto: Mike Segar / REUTERS / NTB Scanpix
SMITTEFARE: Populære Bernie Sanders samler tusenvis på folkemøter. Nå frykter folk for coronaviruset. Senatoren mener epidemien er enda en grunn til at USA trenger en radikal helsereform. Her møter han velgere i El Paso, Texas, før den avgjørende «Supertirsdagen». Foto: Mike Segar / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Donald Trump klager over at demokratene slår politisk mynt på coronaviruset. Og det har han helt rett i. De bruker epidemien til å illustrere to av de mest sentrale temaene i nominasjonskampen; behovet for helsereform og for å bli kvitt Donald Trump. En helsekrise som forsterkes av kutt i beredskapen og en president som sprer forvirring om helsefaglige råd, viser etter deres mening at det haster med begge deler.

Elizabeth Warren var først ute med å peke på to forhold som kan øke smittefaren; at så mange amerikanere ikke har helseforsikring, og at så mange heller ikke har råd eller mulighet til å være hjemme fra jobben. Det lover demokratene å gjøre noe med. De er bare uenige om hvordan.

For europeere kan det amerikanske helsevesenet framstå som et mysterium. Hvorfor klarer ikke et så rikt og utviklet demokrati sørge for grunnleggende helsetjenester til innbyggerne sine? Det kan hende det er urimelig å sammenlikne USA med små nordiske velferdssamfunn, men naboen Canada har fikset det, og det samme har større europeiske land.

Det er ikke i mangel av forsøk. Helsereform er et tilsynelatende uløselig stridstema i amerikansk politikk. Et av Donald Trumps mest sentrale valgløfter i 2016 var at han skulle avskaffe og erstatte The Affordable Care Act (ACA), den såkalte Obamacare. Det har vist seg vanskeligere sagt enn gjort.

STOLTYV: Bli med i kulissene når Dagbladets journalist tjuvlåner stolen til Jill Biden, USAs tidligere andredame. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Imens har antall amerikanere uten helseforsikring for første gang på ti år begynt å stige. Hele 27,5 millioner mennesker, eller 8,5 prosent av befolkningen er uten forsikring. De har fortsatt adgang til akutte helsetjenester, men har ikke råd til forebyggende og grunnleggende behandling. Det rammer særlig den fattigste delen av befolkningen, hvorav en stor andel afroamerikanere og latinamerikanere, men det mangler heller ikke historier om middelklassefamilier som er blitt ruinert av uforutsette og astronomiske helseutgifter.

Derfor er helsereform igjen det helt sentrale spørsmålet i demokratenes nominasjonskamp. Bernie Sanders og Elizabeth Warren har begge kommet med «Medicare for All»-forslag som i praksis innebærer en avskaffelse av private helseforsikringer. I stedet skal det offentlige ta regningen. De har også radikale planer for å senke prisene på livsviktige medisiner som er vesentlig høyere i USA enn i nabolandet Canada. Resten av feltet nøyer seg med å ville utvide eksisterende ordninger til å inkludere flere, slik innføringen av ACA lyktes med i 2010.

Den gjengse oppfatningen i kommentariatet synes å være at helsereform er så omstridt blant ettertraktete velgere i middelklassen, at det er risikosport bare å snakke høyt om det. Alt velgerne hører er økte skatter. I tillegg er legemiddelindustrien en av landets mektigste lobbygrupper.

Warrens smell i meningsmålingene i fjor høst syntes å bekrefte mistanken. Det skjedde etter en lengre periode hvor hun ble presset om hvordan hun skulle finansiere sine helseplaner. Men det samme har ikke skjedd med Bernie Sanders, som har et mer radikalt forslag og ennå har vært sparsom med detaljer om hvordan det skal finansieres.

Amerikanere vil ikke ha en revolusjon, gjentar Joe Biden ustoppelig om Bernie Sanders planer. Den tidligere visepresidentens sterkeste kort er at han har vært en ledende demokrat i flere tiår og dermed har en lang merittliste i Kongressen, mens Sanders har vært en uavhengig backbencher uten nevneverdig gjennomslag.

Moderate demokrater hevder at Sanders svært kostbare helsereform ikke har en sjanse til å bli vedtatt, og at det er mer realistisk å bruke kreftene på en videreutvikling av dagens system.

Men Bernie Sanders har så langt motbevist skeptikerne. Den radikale helsereformen er blant hans mest sentrale løfter, og temaet som har vært mest debattert i nominasjonskampen. Selv om målinger ikke gir entydig svar på at det er en vinnersak, ser den heller ikke ut til å skremme velgerne. Bare det er tegn på et skifte, slik stadig flere velgere støtter ideen om gratis høyere utdanning.

Inntil videre har ikke Bernie møtt tøff motstand fra Donald Trump, som prøver å så splid blant demokratene ved ustoppelig å tvitre om at «crazy Bernie» blir dårlig behandlet av partiapparatet. Om Sanders går seirende ut av nattas «Supertirsdag», kan det fort endre seg.

Han vil garantert bli presset hardere om hvordan han skal finansiere reformen som rause anslag har antydet vil koste mellom 50 og 60 millioner billioner dollar. Bernie og hans forsvarere avviser anslagene og viser til at kostnadene ved å fortsette som nå er enorme.

Imens er nominasjonskampen rammet av smittefrykt. Særlig gjelder det populære Bernie som samler tusenvis av velgere på sine folkemøter, og som liker å gå rundt og hilse på folk. Talkshow-vertene har ikke unnlatt å vitse om at de eldre kandidatene tilhører en risikogruppe. Liberale Bill Maher, som leder det politiske debattprogrammet «Real Time with Bill Maher», kom med en humoristisk advarsel til seerne:

Hvis du liker Bernie, for guds skyld, ikke ta på ham.

Hele Norges coronakart