Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vil regjeringa ta den utstrakte hånden fra Europa og ta imot flyktningbarn fra Hellas?

Når man får løsninger servert på sølvfat, bør man takke ja. Derfor regner jeg med at regjeringen blir med på det felles europeiske initiativet til å evakuere barn fra Moria.

BER OM EVAKUERING: Leger Uten Grenser, som den største aktøren på Lesvos, har gjentatte ganger bedt om at menneskene som er strandet på øyene må evakueres, skriver innsenderen. Bildet er fra Moria-leiren. Foto: Ann Fredriksen/NTB Scanpix
BER OM EVAKUERING: Leger Uten Grenser, som den største aktøren på Lesvos, har gjentatte ganger bedt om at menneskene som er strandet på øyene må evakueres, skriver innsenderen. Bildet er fra Moria-leiren. Foto: Ann Fredriksen/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Tyskland har tatt initiativ til og forhandlet fram en humanitær løsning for «en koalisjon av villige» til å ta imot barn fra flyktningleirer i Hellas. Tidligere har Finland, Frankrike, Portugal og Luxemburg sagt seg villige til å ta imot barna fra en leir som er blitt kalt helvete på jord. Fordi barn løper rundt i gjørme. Fordi de sover i sommertelt det regner inn i. Fordi de er redde mesteparten av tiden. Og fordi deres barndom sakte renner ut i sanden.

Katrin Glatz Brubakk, barnepsykolog for Leger uten Grenser.
Katrin Glatz Brubakk, barnepsykolog for Leger uten Grenser. Vis mer

Omsider ser det ut til at europeiske politikere begynner å lytte til råd fra et samlet miljø av fagfolk, frivillige organisasjoner og deres egen menneskerettskommisær, som allerede i oktober i fjor karakteriserte tilstanden i Moria som katastrofal. UNHCR har sagt at selv om en finner langsiktige løsninger, må man først evakuere, fordi situasjonen er kritisk.

Tyskland er nok en gang foregangsland i denne vanskelige situasjonen og sier de er villige til å ta imot 1500 barn - dersom også andre land er villige til å bidra.

Jeg er full av forventning. For på gjentatte spørsmål fra organisasjoner, opposisjonen og vanlige medborgere om hva Regjeringen vil gjøre for å avhjelpe den akutte humanitære krisen for spesielt barna, har svaret igjen og igjen vært det samme: Vi må finne felleseuropeiske løsninger og ingen kan løse dette alene. Nå foreligger nettopp et slikt felleseuropeisk initiativ, så da griper dere vel muligheten? Selv om flyktningutfordringen ikke løses langsiktig med dette, vil det avhjelpe den katastrofale situasjonen barna lever i. En situasjon som kommer av at de europeiske landene har sittet med hendene i fanget altfor lenge og håpet at Tyrkia skulle løse problemet for dem.

Men handler dere nå, får dere samtidig mulighet til å vise at dere lytter til folket dere er valgt av. Kommuner over hele landet har tilsluttet seg oppropet om evakuering og fagmiljø sier at de står klare til å ta imot de enslige mindreårige. Gi dem omsorg, trygghet og behandling, slik de fortjener. Om dere bare gir dem lov til å gjøre det. Sist ut var Oslo. Fagforeninger som Utdanningsforbundet, Psykologforeningen, Sykepleierforbundet, Fo og LO har stilt seg bak kravet, og venter bare på at dere viser handlekraft.

Leger Uten Grenser, som den største aktøren på Lesvos, har gjentatte ganger bedt om at menneskene som er strandet på øyene må evakueres. Vårt barnehelsesenter på Lesvos har per i dag 96 barn med kroniske og til dels kompliserte tilstander under behandling, deriblant epilepsi og andre nevrologiske tilstander, astma, brannskader, hjertesykdom, diabetes, og medfødte misdannelser. 32 av disse barna har potensielt livstruende tilstander. Ingen av disse barna burde bo i de uhygieniske og utrygge forholdene i Moria-leiren. Kirken gikk ut tirsdag og sier at «flyktningsituasjonen krever medmenneskelig ansvar» og ber regjeringen ta grep.

Helt vanlige folk rundt om i landet har skrevet mail og bedt dere evakuere barna. Fra Kirkenes til Mandal er det samlet inn 7500 par med barnesko for å minne dere på hvor mange barn som lider. På grunn av Europas politikk. Så vi er mange som står bak dere og støtter dere om dere nå tar den utstrakte hånda. Jeg har trua!

Hele Norges coronakart