Vil religion til livs

Gert Nygårdshaug har en stor fanskare. Forfatteren debuterer med krass religionskritikk på ukas bok- liste.

De fleste forbinder Gert Nygårdshaug med krim. Han har gitt oss en rekke spenningsbøker om Fredric Drum, som er blitt folkeeie. Nygårdshaug er elsket av oss nordmenn, og i fjor ble «Mengele Zoo» fra 1989 kåret til tidenes beste norske bok av en folkejury.

Denne gangen har 62-åringen ønsket å fortelle en annen historie. I «Fortellernes marked» vil han religionene til livs.

Debatt om religioner

Boka er oppfølgeren til «Prost Gotvins geometri» fra 1998, der den tvilende prosten Gotvin kommer til den dristige konklusjon at mirakler var bløff. Denne gangen går Gotvin enda lenger, og vil avlive myten om Jesus og det irrasjonelle ved oppstandelsen.

«Fortellernes marked» ble påbegynt før Dan Browns «Da Vinci-koden» (2003), som også omhandler hemmeligheter om Jesus fra Nasaret.

Da ble Nygårdshaug først forbannet og trodde av bokprosjektet ble punktert.

- Men etter hvert tenkte jeg at det var bra. Temaet er såpass viktig at det utelukkende er en god ting at det blir behandlet bredt. Selv om jeg ikke er noen stor fan av Brown, kan det skape debatt, sa han i intervju med Dagbladet for et par uker siden.

Kraftig oppgjør

FYRER LØS: I sin nye bok, «Fortellerens marked», går Gert Nygårdshaug hardt ut mot religionene. Boka debuterer på tiendeplass på lista over skjønnlitteratur. Foto: NINA HANSEN
FYRER LØS: I sin nye bok, «Fortellerens marked», går Gert Nygårdshaug hardt ut mot religionene. Boka debuterer på tiendeplass på lista over skjønnlitteratur. Foto: NINA HANSEN Vis mer

«Nygårdshaug er ikke bare noen år for seint ute. Han er noen tiår for seint ute i sin harmdirrende polemikk mot den irrasjonelle tro», skrev Dagbladets anmelder om «Fortellernes marked».

Men det fnyser Nygårdshaug av:

- Se på religionene i dag. Hvordan er medias diskusjon? Pur overflategrafsing.

- Man snakker om homofile prester og liknende ting, men man går aldri inn til kjernen. Den dag i dag har du prester på radioen som bare snakker tøv - rene anakronismer. Vi er i middelalderen fremdeles.

Selv om vår kritiker kan styre sin begeistring, tyder det på at bokkjøperne vil ha ham.

Det gjelder også for en annen av ukas debutant, forfatteren bak pseudonymet Amal Aden.

«Se oss» er skrevet av en norsk-somalisk kvinne, og boka er et kraftig oppgjør med det somaliske miljøet i Oslo.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (122 butikker), Notabene (129 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

Vil religion til livs

LES OGSÅ: