SLITT:  Kjolene som skuespiller Vivien Leigh brukte under innspillingen av Tatt av vinden er slitt og trenger restaurering. Foto: STELLA
SLITT: Kjolene som skuespiller Vivien Leigh brukte under innspillingen av Tatt av vinden er slitt og trenger restaurering. Foto: STELLAVis mer

Vil restaurere «Tatt av vinden»-kjoler

Kjoler som Vivien Leigh bar i filmen «Tatt av vinden» skal nå bli forsøkt restaurert.

|||AUSTIN: Ledelsen ved et amerikansk arkiv forsøker å skaffe til veie 30.000 dollar for å sette de fem kjolene i stand som skuespilleren brukte i filmen fra 1939.

Bak tiltaket står Harry Ransom Center ved University of Texas i Austin som vil vise en spesiell utstilling for å markere 75-årsjubileet i 2014 til den Oscar-vinnende filmen.

Men de kan ikke vise fram kjolene, som Leigh brukte i sin rolle som Scarlett O'Hara, fordi tidens tann har gjort stoffet så skjørt.

Kostymene, som inkluderer hennes bryllupskjole, kveldsantrekk i blå fløyel og hennes grønne gardininspirerte kjole, er alle preget av at de er blitt lånt ut til forskjellige teatre og museer i mange tiår.

— Stoffet er tynnslitt, sømmene er sarte og det er andre problemer. Disse kjolene har vært utsatt for mye. Filmkostymer ble ikke laget for å vare evig. Meningen var at de bare skulle holde gjennom filminnspillingen, sier Jill Morena, som er en av de ansvarlige for samlingen, til nyhetsbyrået AP.

(NTB)