KOMMENTARER

USA og Iran

Vil Russland sitte stille?

Krigstrommene hjaller i Midtøsten. Vil Russland sitte rolig å se på hvis USA bomber deres nære venn Iran?

INGEN RØYK UTEN ILD: USAs utenriksminister Mike Pompeo legger fram det han sier er bevis for at Iran sto bak angrepene denne uka mot to oljetankere i Persiabukta. Foto: AFP / NTB Scanpix
INGEN RØYK UTEN ILD: USAs utenriksminister Mike Pompeo legger fram det han sier er bevis for at Iran sto bak angrepene denne uka mot to oljetankere i Persiabukta. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Vi er et farlig skritt nærmere krig når USA sier de kan legge fram bevis for at Iran sto bak angrepene på John Fredriksens oljetanker «Front Altair» og en annen oljetanker i ved Hormuzstredet ved utløpet av Persiabukta torsdag. I Washington er det sterke krefter som hisser til krig, og som trolig ser på torsdagens angrep som et ypperlig påskudd.

Men en ny amerikansk krig i Midtøsten vil ha et annet diplomatisk bakteppe enn da George W. Bush angrep Irak i 2003, og dermed bidro til å rive verden i filler. For forholdet mellom USA og EU vil en ny krig være en katastrofe på grunn av det allerede spente forholdet når det gjelder atomavtalen med Iran. Og det er et helt annet Russland som nå vil protestere, enn det svake og handlingslammete Russland som protesterte mot krigen i 2003. Man kan til og med stille spørsmålet om Russland vil nøye seg med å protestere?

- Forholdet til USA blir bare verre og verre, kunne den russiske presidenten Vladimir Putin lakonisk konstantere onsdag. Det var før angrepene på tankskipene, og det USA sier er bevis for at Iran har ansvaret. Siden onsdag har forholdet derfor gått fra å være verre og verre, til å bli enda verre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer