KOMMENTARER

USA og Iran

Vil Russland sitte stille?

Krigstrommene hjaller i Midtøsten. Vil Russland sitte rolig å se på hvis USA bomber deres nære venn Iran?

<strong>INGEN RØYK UTEN ILD:</strong> USAs utenriksminister Mike Pompeo legger fram det han sier er bevis for at Iran sto bak angrepene denne uka mot to oljetankere i Persiabukta. Foto: AFP / NTB Scanpix
INGEN RØYK UTEN ILD: USAs utenriksminister Mike Pompeo legger fram det han sier er bevis for at Iran sto bak angrepene denne uka mot to oljetankere i Persiabukta. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Vi er et farlig skritt nærmere krig når USA sier de kan legge fram bevis for at Iran sto bak angrepene på John Fredriksens oljetanker «Front Altair» og en annen oljetanker i ved Hormuzstredet ved utløpet av Persiabukta torsdag. I Washington er det sterke krefter som hisser til krig, og som trolig ser på torsdagens angrep som et ypperlig påskudd.

Men en ny amerikansk krig i Midtøsten vil ha et annet diplomatisk bakteppe enn da George W. Bush angrep Irak i 2003, og dermed bidro til å rive verden i filler. For forholdet mellom USA og EU vil en ny krig være en katastrofe på grunn av det allerede spente forholdet når det gjelder atomavtalen med Iran. Og det er et helt annet Russland som nå vil protestere, enn det svake og handlingslammete Russland som protesterte mot krigen i 2003. Man kan til og med stille spørsmålet om Russland vil nøye seg med å protestere?

- Forholdet til USA blir bare verre og verre, kunne den russiske presidenten Vladimir Putin lakonisk konstantere onsdag. Det var før angrepene på tankskipene, og det USA sier er bevis for at Iran har ansvaret. Siden onsdag har forholdet derfor gått fra å være verre og verre, til å bli enda verre.

Grunnen er åpenbar. Iran er for Russland en strategisk venn, og en alliert i krigen i Syria. Landet er nøkkelen til Russlands innflytelse i Midtøsten. Og ordet «regimeendring» - som er det haukene i Washington vil ha i Iran - vekker til live de mest grunnleggende reflekser i det politiske mennesket Vladimir Putin. Det er ordet som framfor noe annet får ham til å se rødt.

Det er utenkelig å se for seg en direkte konfrontasjon mellom amerikanske og russiske styrker hvis USA går til krig mot Iran. Men Russland har mange måter å demonstrere sin motstand mot en slik krig på, og gjøre forholdene for amerikanerne mye vanskeligere enn de hadde vært uten et russisk engasjement.

Det er et annerledes Russland som trer fram idag, enn det ydmykete landet som måtte stå å se på da Nato bombet Serbia i 1999 og USA invaderte Russlands viktigste venn i Midtøsten, Irak, i 2003. Russlands utenrikspolitiske ambisjoner, og viljen til å aksjonere, er siden da demonstrert i Ukraina, Syria, og nå sist i Venezuela. Alt dette understreker at Russland vil gå langt for å forsvare sitt selvbilde som en utenrikspolitisk supermakt, som forlanger å bli lyttet til og tatt hensyn til. Hvis Russland ikke er synlig til stede i en krig i Iran så vil det undergrave Russlands selvbilde som en supermakt. Og det er det vanskelig å forestille seg at Putin vil tillate.

Men det er mer enn vilje til å bruke muskler som kjennetegner Russlands forhold til Iran. Russisk-iransk samarbeid i Syria gjør at det de siste åra er etablert et militært etterretnings-samarbeid på høyt nivå mellom de to landene. Russland og Iran har dessuten koordinert sine styrker på bakken for å hjelpe til i diktatoren Bashar al-Assads krigføring i Syria. Og Russland har solgt sitt bakke-til luft system S.300PMU2 til Iran, et system som kan gjøre det ubehagelig for amerikanske angripere. Det gir grunn til å spekulere i om Russland vil dele sin etterretning og våpen-kyndighet med iranerne før og eventuelt under et amerikansk angrep. Og kanskje gjøre forholdet mellom USA og Russland verre enn verst?

Når Russland også blir en brikke i spillet i Iran, gjør det USAs operasjoner i Midtøsten desto farligere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer