Vil rydde opp i PIN-kodekaos

Felles pålogging for alle offentlige tjenester.

(Dagbladet.no): Regjeringen foreslår å bevilge 80 millioner kroner i 2009 til utvikling av felles elektronisk identifikasjon, kalt eID.


- Med et felles system for sikker pålogging blir det enkelt og greit å bruke offentlige tjenester på nett, hevder fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Mange offentlige tjenester på nett krever at brukeren identifiserer seg. For mange kan prosessen med å logge seg på de ulike tjenestene være en svært forvirrende og frustrerende opplevelse, der det kreves bruk av ulike pin-koder, nøkkelkort og mobiltelefon.

- Pin-kode-kaoset for innbyggeren skal vi løse med felles infrastruktur for eID. Målet er at innbyggerne skal kunne logge seg på alle offentlige tjenester ved å bruke det samme systemet, uavhengig av om tjenestene kommer fra for eksempel skatteetaten, NAV eller kommunen, sier Grande Røys.

- Det er en infrastuktur med flere sikkerhetsnivåer, men den første delen skal være på plass i løpet av 2009, sier  politisk rådgiver Jørund Leknes til Dagbladet.no. 

De 80 millionene skal altså gi en felles infrastruktur som kommuner, fylkeskommuner og statlige etater kan benytte. Tjenester med innlogging basert på infrastrukturen, må de ulike etatene bygge selv.

- Men nå blir det eneklere og rimeligere å utvikle gode og avanserte elektroniske tjenester, sier Leknes.

Regjeringen vil også bruke fem millioner kroner på å videreutvikle nettstedet regjeringen.no. Midlene skal blant annet benyttes til å styrke satsingen på lyd og bilde, gjennom for eksempel video eller podcast.

ENKLERE INNLOGGING: Fornyingsminister Heidi Grande Røys vil lage en felles innlogging for alle offentlige tjenester, kalt eID. Her er statsråden med elever ved Elvebakken videregående skole. Foto: SCANPIX
ENKLERE INNLOGGING: Fornyingsminister Heidi Grande Røys vil lage en felles innlogging for alle offentlige tjenester, kalt eID. Her er statsråden med elever ved Elvebakken videregående skole. Foto: SCANPIX Vis mer
Vil rydde opp i PIN-kodekaos