Vil samle konsert-Oslo til ett rike

Bylarm lanserer merkenavnet «Live Oslo».

(Dagbladet.no): I sine første ti år hevdet Bylarm at det ambulerende musikkbransjetreffet med tilhørende konsertfestival aldri skulle legges til Oslo – det var de mindre byenes musikkmiljø som skulle få en boost når plateselskapsfolk, konsertarrangører, journalister, artister og fans møttes til årlig stevne.

Når de i februar likevel inntar hovedstaden er det for å skape en ny holdning til byens mangfoldige tilbud av levende musikk.

Samtidig som de har fått penger av Kommunaldepartementet for å synliggjøre musikklivet i bygde-Norge, etablerer Bylarm merkenavnet «Live Oslo» for å profilere Oslos mange scener sammen, og lokke dem til tettere samarbeid.

– Oslo er Nordens livehovedstad. Her arrangeres det 5000 konserter i året – det er verken Stockholm eller København i nærheten av, hevder daglig leder for Bylarm, Erlend Mogård-Larsen.

Skal legge igjen en holdning

– Når Bylarm er i Trondheim eller Tromsø, legger vi igjen menneskelig kapital, infrastruktur og cash. I Oslo skal vi legge igjen en holdning, sier Bylarms festivalsjef Runar Eggesvik, som selv driver rockeklubben Mono sentralt i byen. Han har sett behovet for å gjøre Oslo-folk oppmerksomme på – og stolte av – det voldsomme aktivitetsnivået.

– Ikke for det; jeg har sett hvilken positiv forandring Oslo har vært gjennom de siste ti åra. Øyafestivalen og Musikkfest Oslo, det tidligere Musikkens Dag, har virket samlende på  konsertarrangørene, sier han.

– Og markedet er voksende. Folk vil se konserter, og i Oslo er publikummet både veloppdragent og villige til å se band fra mange forskjellige sjangere. Derfor kan vi jobbe med mange nisjearrangører.

KOMMER HJEM: I februar arrangeres musikkbransjetreffet og klubbfestivalen Bylarm for første gang i Oslo, og festivalsjef Runar Eggesvik (til venstre) og daglig leder Erlend Mogård-Larsen håper å banke fast Oslos status som Nordens konserthovedstad en gang for alle. Foto: PÅL NORDSETH
KOMMER HJEM: I februar arrangeres musikkbransjetreffet og klubbfestivalen Bylarm for første gang i Oslo, og festivalsjef Runar Eggesvik (til venstre) og daglig leder Erlend Mogård-Larsen håper å banke fast Oslos status som Nordens konserthovedstad en gang for alle. Foto: PÅL NORDSETH Vis mer

Kompakt festival

21.-23. februar blir Youngstorget-Akerselva en sentral akse for konsertgjengere, idet i alt elleve scener fra Rockefeller til Kulturkirken Jakob og jazzklubben Blå omdannes til hovedscener for Bylarm.

I tillegg skal rundt 20 øvrige, mindre klubber tas i bruk til mellom 300 og 400 konserter, i all hovedsak med band på demostadiet.

Den nordiske profilen fra i fjor videreføres med flere danske og svenske band – hvilke får vi vite først senere i høst – og storinnrykk av journalister fra utenlandsk musikkpresse.

– Vi har lært at festivalen må være kompakt, når fulle folk skal gå fra konsert til konsert i februarnatta, kommenterer Mogård-Larsen.

– Men det blir en utfordring å sette så markbart preg på Oslo som det Bylarm har gjort i de mindre byene vi har vært før, innrømmer Eggesvik.