UT PÅ TUR: Anja Gretland (til venstre) meldte på seg selv og dattera Anneline (til høyre), som er i ferd med å miste synet. Cecilie Skog er blitt veldig glad i alle deltakerne. Foto : Sjur Stølen / Dagbladet
UT PÅ TUR: Anja Gretland (til venstre) meldte på seg selv og dattera Anneline (til høyre), som er i ferd med å miste synet. Cecilie Skog er blitt veldig glad i alle deltakerne. Foto : Sjur Stølen / DagbladetVis mer

- Vil se mest mulig før jeg blir blind

Anneline (19) har en sjelden øyesykdom. Nå har hun vært på tur med Cecilie Skog.

(Dagbladet): På onsdag er det premiere på «Til toppen av Norge» på TV2. I programmet skal deltakerne ta seg til toppen av Galdhøpiggen ved hjelp av samarbeid, men etter hver tilbakelagt etappe er det to som må ut i duell. Den som taper, ryker ut av programmet.

Eventyrer og tidligere «Skal vi danse»-deltaker Cecilie Skog er leder for de 15 turdeltakerne.

Anneline Gretland (19) er en av deltakerne, og ble meldt på sammen med moren Anja.

5-8 prosent syn Anneline har en sjelden øyeskydom, og vil mest sannsynlig bli blind. Nå vil hun se mest mulig før hun mister synet helt.

Årsaken er Annelines øyesykdom, som gjør at hun bare har 5-8 prosent synsfelt, mot 180 prosent som er vanlig.

- Vi oppdaget at noe var galt da hun var seks år. Hun snublet og gikk på ting hele tida, uten at vi skjønte helt hvorfor, sier mor Anja Gretland.

Sjelden sykdom Det er bare rundt 1500 tilfeller av Retinitis pigmentosa i Norge, som også kalles kikkertsyn. Oftest kommer sykdommen i en langt høyere alder enn hos Anneline. Da den ble oppdaget hos henne var synsfeltet på 15-20 prosent, mens det etterhvert har innsnevret seg betraktelig.

- Antakeligvis vil hun miste synet helt, derfor forbereder vi oss på et liv som blind, som å bruke hvit stokk. Vi har søkt om hund og lærer bindeskrift, sier Anja.

Å få vite om sykdommen var vanskelig for familien.

ALLE DELTAKERNE:  Bakerste rekke fra venstre Azfar Majothi, Tommy Berntsen, Herman Frisch, Rolf Christian Øren,  Anja Gretland og Helene Støren Fredriksen. Foran fra venstre: Tanya Kimberly Amundsen, Andre Nerheim, Marthe Barkhald,Heidi Crantz, Cecilie Skog (programleder), Kari Hylland, Anneline Gretland Azhar Majothi og Elisabeth Wennerstrøm.  Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
ALLE DELTAKERNE: Bakerste rekke fra venstre Azfar Majothi, Tommy Berntsen, Herman Frisch, Rolf Christian Øren, Anja Gretland og Helene Støren Fredriksen. Foran fra venstre: Tanya Kimberly Amundsen, Andre Nerheim, Marthe Barkhald,Heidi Crantz, Cecilie Skog (programleder), Kari Hylland, Anneline Gretland Azhar Majothi og Elisabeth Wennerstrøm. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer

- Det var veldig sterkt. Jeg vet at hun er ei nydelig jente, og vi kan ikke legge skjul på den dårlige prognosen. Derfor er det flott at vi kan være med på denne turen og ta inn flest mulig inntrykk når det ennå mulig, sier Anja.

USA-drøm Anneline har storkost seg på turen mot Gladhøpiggen, og syns det har vært fint å ha med mamma på tur.

- Det har vært mange fantastisk øyeblikk, og det er fint at mamma og jeg kan gjøre noe sammen, som ikke er preget av alvor eller å dra på sykehuset, sier hun.

Anneline går på videregående skole, og ønsker å reise mer i tida som kommer.

- Jeg drømmer om å kunne oppleve mest mulig. Å dra til USA, se Los Angeles og steder hvor store filmer er spilt inn, står øverst på ønskelista. Eller til Kilimanjaro i Afrika, sier Anneline.