Vil selge musikk uten kopisperrer

Universal følger i EMIs fotspor.

(Dagbladet.no): I mai lanserte EMI, som det første av de fire store multinasjonale plateselskapene, et tilbud om kjøp av musikk uten kopi- og avspillingssperren DRM (Digital Rights Management) via iTunes Store. EMI har senere lansert tilsvarende tilbud i andre nettbutikker for musikkfiler.

Nå følger konkurrenten Universal etter. Verdens største plateselskap, men en global markedsandel på 26 prosent, vil tilby «flere tusen» titler uten DRM – i første omgang til amerikanske kunder.

Men ikke i iTunes, den klart største nettbutikken for musikkfiler. I stedet vil man kunne kjøpe DRM-fri Universal-musikk via Rhapsody, Wal-Mart, PureTracks, Transworld, og Amazon.coms kommende musikktjeneste, melder Billboard.

At Universal i denne omgang styrer klar av iTunes, skyldes trolig delvis at man ønsker å teste ut salget av DRM-fri musikk andre steder mot musikk med DRM i iTunes, og dels at Universal, i likhet med de andre store plateselskapene, ønsker å gjøre sitt ytterste for å redusere iTunes’ voldsomme markedsdominans.

DRM-FRI: Amy Winehouse kom ikke til Øya, men er en av mange artister i Universal-stallen som vil kunne kjøpes uten kopi- og avspillingssprren DRM. Foto: SCANPIX
DRM-FRI: Amy Winehouse kom ikke til Øya, men er en av mange artister i Universal-stallen som vil kunne kjøpes uten kopi- og avspillingssprren DRM. Foto: SCANPIX Vis mer