<strong>TIL SYDEN:</strong> Bukkene Bruse drar verken til seters eller på badeland i ny bok. Illustrasjon fra boka
TIL SYDEN: Bukkene Bruse drar verken til seters eller på badeland i ny bok. Illustrasjon fra boka Vis mer

Anmeldelse: Bukkene Bruse drar til Syden

Vil selge som hakka geitemøkk

Mens hele Norge drar til seters, reiser Bukkene Bruse til Syden. Med brask og bram og sedvanlig supersjarm.

Publisert

«Bukkene Bruse drar til Syden»

Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund (ill.)

4 1 6

Bildebok, 3-6

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2020

«Ny sjarmoffensiv fra Norges mest populære geitebukker.»
Se alle anmeldelser

Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds Bukkene Bruse har blitt en av Norges aller største barneboksuksesser, og 11 år etter at den første boka kom ut, er serien nesten like kjent som eventyret den er basert på. Iallfall hos målgruppa.

Viraken skal ha kommet brått på forfatter og illustratør, men fra utsiden er det ikke vanskelig å peke på suksessingrediensene: Få andre norske småbarnsserier klarer å mikse spenning og humor på like uhøytidelig, sjarmerende og visuelt slående vis. De får det til å se så lett og tilforlatelig ut, enda så mange detaljer det er som spiller sammen i en gjennomført helhet. Det gjelder også den nye og fjerde boka i serien - med enkelte unntak.

Hopper bukk over corona

Etter å ha vært på badeland, gamlehjem og begynt på skolen, er bukkene klare for en lenge planlagt sydentur. I Bruse-universet finnes visst ikke corona, derimot er oppslagene pepret med feriereferanser som vil være lett gjenkjennelige for flere av de eldste, men kanskje ikke for så mange av de yngste leserne akkurat dette året.

Samma det, for å si som den mellomste bukken. Du trenger ikke ha vært i Syden selv, for å ha moro av denne sydenturen. Noe av det som har gjort bukkebøkene til en innertier blant barnehagebarna, er jo nettopp måten de snakker til kjerneleserne sine på. Med deres språk, blikk og humor.

Selvsagt er bokas første humorpoeng en prompevits: Den minste bukken sliter med å uttale ordet «uspesifisert», og den mellomste foreslår at det har med fising å gjøre.

Det gjør det jo ikke, forklarer eldstemann (som like godt slipper en fis på neste side). Det betyr at de ikke vet hvilket hotell de skal bo på før de er framme. Her er første steg på spenningsstigen. Det neste kommer i form av et hint, da minstemann spør eldstemann om det finnes troll i Syden. Nei, forsikrer han, bare i Norge, og kanskje i Sverige. Absolutt ikke i Syden, for troll tåler jo ikke sol! Men tør vi stole på det?

Den skumleste så langt

Har du lest noen bøker om bukkene før, kjenner du igjen oppbyggingen. Etter mange morsomme episoder og detaljrike myldreoppslag, stiger spenningen mot slutten, med tiltakende hint både i tekst og bilder - noen av dem med klare referanser til tidligere bukkebøker. Inntil det topper seg i et mørkt og avsides hus, langt fra turiststrendene, og den skumleste scenen hittil i serien. I solfylte Syden, til alt overmål! Heldigvis kommer sola fort tilbake, og det bøllete trollet får som fortjent, denne gangen også.

Boka er lett og morsom å lese, takket være god rytme og ikke minst typografien som inviterer til å legge ekstra trykk på enkelte ord og stavelser. Og til å bre-e-e-ke når det passer seg. Variasjonen mellom liggende og stående oppslag, der du må snu boka på høykant, gjør lesestunden ekstra aktiv, og det har vært en effektiv stoppeffekt i tidligere bøker, særlig når vi kommer til spenningstoppen. Men den blir også et brudd i lesingen, og brukes kanskje litt for ofte i denne boka. Et av dem ville stått mer ut dersom noe av teksten ble flyttet til den foregående siden. Slik det er nå, blar vi om til et wow-oppslag, men tvinges til å starte med «Det var morsomt å være på stranda...». I et annet har en snakkeboble havnet midt i bretten. Det er unødvendig rotete. Rotete er også et av myldreoppslagene, der et sentralt spenningshint er svært vanskelig å få øye på.

Til sammen gjør det at «Bukkene Bruse drar til Syden» virker litt mindre gjennomført og gjennomarbeidet enn enkelte av de andre bøkene i serien. Men leken med forslitte eventyrfraser og moderne virkelighet fenger fortsatt, og sjansen er stor for at også denne boka blir en innertier. Selv blant barn som ikke engang var født da den forrige boka i serien kom ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer