DATAHJELP: Aslak Borgersrud (t.v.) er mest kjent fra gruppa Gatas Parlament (bildet). Men han har også et spillprogram på Radio Nova, sammen med fire andre. Nå vil radiopraterne sørge for at palestinske barn får glede av nordmenns utdaterte dataspill. Foto: ANDREA GJESTVANG
DATAHJELP: Aslak Borgersrud (t.v.) er mest kjent fra gruppa Gatas Parlament (bildet). Men han har også et spillprogram på Radio Nova, sammen med fire andre. Nå vil radiopraterne sørge for at palestinske barn får glede av nordmenns utdaterte dataspill. Foto: ANDREA GJESTVANGVis mer

Vil sende gamle dataspill til palestinerne

- Vi vil gi vår skjerv.

(Dagbladet.no): Svært mange nordmenn har latt seg engasjere av situasjonen til palestinerne.

Men Aslak Borgersrud - blant annet kjent fra Gatas Parlament - har funnet en litt annen måte å hjelpe, enn de fleste andre.

Gir bort gamle konsoller
Sammen med kollegene i spillprogrammet «Spillmatic» på Radio Nova, har han satt igang en innsamlingsaksjon for å sende gamle Playstation 2-, Gamecube- og Xbox-konsoller til barna på Vestbredden.

- Jeg var på Vestbredden i forrige uke, og stemninga var, ikke overraskende, ikke noe særlig god. Det er klart at mange har venner og slektninger i Gaza som har vært utsatt for mye. Men mange er også redde for hva som kan skje neste gang. Folk sliter med å sove om natta og har det kjipt, sier Borgersrud.

- Så jeg tenkte: Er det noe vi kan gjøre for å bidra? Vi fant ut at vi skulle gå gjennom skapene våre, snakke med spillfolk og se om vi har noe vi kan gi bort. Og det er det veldig mange som har. Forrige generasjons spillutstyr her, er som en drøm der. Det som selges i butikkene er stort sett dårlige piratkopier av de dårligste maskinene vi kasta for ti år siden, sier han.

- Tror ikke det vil redde liv
Radiovertene har inngått et samarbeid med Palestinakomiteen, som skal ta med seg de innsamlede maskinene og distribuere dem til flyktningeleirer på Vestbredden, via sitt kontor i Ramallah.

- Er det ikke en del ting de har mer behov for enn dataspill i flyktningeleirene?

- Ja, det er klart. Vi tror jo ikke at dette vil redde liv. Men vi gir vår skjerv til det som måtte være av vanlige bistandsprosjekter. La oss nå gi disse ungene en lysere start på 2009 enn de ellers kunne forventa, sier han.

- Hvorfor Vestbredden, og ikke Gaza?

- Det de trenger i Gaza er jo å gjenoppbygge hus og få mat i magen. Dessuten regner vi med at alle bistandsprosjektene havner der. Da kommer Vestbredden i skyggen igjen, sier han.

God respons
Borgersrud og kollegene har bedt folk som har utstyr til overs om å ta kontakt med dem, og så kjører de rundt og plukker det opp. Hvis giverne bor i Oslo, vel og merke. Hvis ikke må de sende det til dem. Hittil har de fått inn noen titalls konsoller og et tresifret antall spill.

- Vi er overvelda! Det er mer enn vi hadde håpet på totalt. Så vi er fornøyde uansett hvordan det går.

- Det er tydeligvis mange som sitter på gamle konsoller de ikke bruker lenger?

- Ja, dette er jo maskiner som fortsatt har mye moro i seg. Jeg tror en del synes det er fint å slippe å kaste så kule maskiner i søpla, sier han.

Hvis du vil være med og støtte prosjektet, kan du gå inn på radioprogrammets hjemmeside Spillmatic.no, eller sende en e-post til dataspill.til.palestina@gmail.com.

PLAYSTATION 2: Spillmatic-gjengen tar imot alle typer og farger av Playstation 2, Xbox og Gamecube.
PLAYSTATION 2: Spillmatic-gjengen tar imot alle typer og farger av Playstation 2, Xbox og Gamecube. Vis mer