Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil sette av 25 millioner for å gjøre Norge synlig på bokmesse

Kulturministeren har snudd i saken. Vil lobbe for at Norge blir hovedland i Frankfurt i 2019.

- VIKTIG: Kulturminister Torhild Widvey ønsker å bevilge 25 millioner kroner for at Norge skal kunne bli hovedland ved bokmessa i Frankfurt i 2019. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- VIKTIG: Kulturminister Torhild Widvey ønsker å bevilge 25 millioner kroner for at Norge skal kunne bli hovedland ved bokmessa i Frankfurt i 2019. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Før sommeren kom nyheten om at flere norske aktører pusher på for at Norge kan bli hovedland ved bokmessa i Frankfurt.

Det statsstøttede og ikke-kommersielle senteret for norsk litteratur i utlandet, NORLA, har vært største pådriver for å få kulturdepartementet til å søke om at Norge kan bli hovedgjesteland ved bokmessa i Frankfurt i 2019.

Men kulturdepartementet har tidligere vært lunkne til å støtte planen, noe de har fått sterk kritikk for av Ap-politiker Anniken Huitfeldt.

Nå har likevel kulturministeren bestemt seg for å støtte forslaget. I høst ble det klart at hun vil bevilge 25 millioner kroner for at Norge skal kunne bli hovedland i 2019.

- Det er viktig for både Norge, norsk litteratur og norsk kultur generelt å bli hovedland ved Frankfurtmessa. Det er grunnlaget for at jeg reiser til Frankfurt, sier Thorhild Widvey (H) som i dag deltar på den tyske messa.

Får profilering Den store bokmessa har hvert år et land som hovedgjest, og kunst- og kulturlivet fra det aktuelle landet får en egen paviljong og betydelig profilering.

Hovedland i år er Indonesia, mens Nederland blir det i 2016, Frankrike i 2017 og Georgia i 2018. Ønsket er at Norge i 2019 kan få den viktige plassen ved messa som trekker 10 000 journalister fra 100 land årlig.

Thorhild Widvey drar ned til Frankfurt for å lære mer om hvordan Norge kan få den gjeve utstillingsplassen. Hun skal møte representanter fra både internasjonal og norsk bokbransje, ha samtaler med bokmessas ledelse, samt treffe representanter for tidligere og kommende hovedland.

- Jeg skal besøke mest mulig av de ulike paviljongene og ha møte med lederen for messa, sier hun.

Trenger privat kapital En del gjenstår derimot før Norge kan utropes som hovedland i 2019, blant annet mer privatfinansiering. 10,5 millioner kroner er allerede på plass, gjennom Forleggerforeninga, de tre forfatterorganisasjonene, Fritt Ord og Sparebankstiftelsen.

- Vi foreslår en bevilgning på 25 millioner, og med det i tillegg til privatkapital og medvirkning fra andre, har jeg et inntrykk om at vil vi klare å realisere dette i 2019, sier Widvey.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media