AFGHANISTAN-BOK: En ung soldat fra Telemarkbataljonen skriver bok om sine erfaringer fra det omstridte kompani 4 i Afghanistan. 
Foto: RUNE THOMAS EGE, Forsvaret / SCANPIX
AFGHANISTAN-BOK: En ung soldat fra Telemarkbataljonen skriver bok om sine erfaringer fra det omstridte kompani 4 i Afghanistan. Foto: RUNE THOMAS EGE, Forsvaret / SCANPIXVis mer

Vil skape debatt med ny bok av Afghanistan-soldat

Veteran fra Rune Wennerbergs kompani 4 forteller sin historie.

(Dagbladet): De norske Afghanistan-soldatene fra Telemarkbataljonen fikk mye kritikk i fjor høst, etter et oppslag i mannebladet Alfa, der flere av dem omtalte kamphandlinger som «bedre enn sex». Samtidig ble det offentliggjort en video der major Rune Wennerberg i kompani 4 hisser soldatene til kamp med ordene «Til Valhall».

Mange spurte seg om det hadde utviklet seg en farlig krigerkultur blant soldatene som tjenestegjør i Afghanistan.

Vil stå fram
Nå vil en av veteranene fra Wennebergs kompani fortelle sin historie. Boka får tittelen «Brødre i blodet». Soldaten er foreløpig anonym, men vil stå fram i forbindelse med lanseringen.

- Det blir en førstehåndsberetning fra en ung soldat som har vært i Afghanistan i tre omganger, som totalt utgjør et opphold på ett år, sa forlagssjef Anne Gaathaug på Kagge og Stenersen forlags høstlansering i dag.

Til Dagbladet forteller hun at de håper å få boka ut før nyttår.

- Den gir et utrolig solid bilde av en lojal tropp som er i Afghanistan for å gjøre en jobb for Norge, med alt det innebærer av frykt og kjærlighet til jobben, sier Gaathaug.

Håper på debatt
Hun håper boka vil skape debatt.

- Han er i midten av 20-åra og har opplevd utrolig mye. Den ene dagen handler det om de kameratslige, hverdagslige tingene, og den neste dagen er de i trefning. Å leve i det spennet - det er noe offentligheten bør bry seg om, mener hun.

- Hva slags inntrykk gir boka av kompaniet, sammenlignet med de historiene vi tidligere har fått høre?

- Vi får bekreftet mye av det vi har fått høre fra før av, men her er det en tilleggsdimensjon: Han står fram, sier hun.

HØSTLANSERING: Forlagssjef Anne Gaathaug presenterte Kagges høstliste i dag. Foto: MARIE L. KLEVE
HØSTLANSERING: Forlagssjef Anne Gaathaug presenterte Kagges høstliste i dag. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

Årsaken til at han foreløpig er anonym, er ifølge Gaathaug at han vil ha ro til å skrive. Han har jobbet som soldat underveis i skriveprosessen, men for øyeblikket er han i Norge.

- Hvorvidt han skal tilbake til Afghanistan, vet jeg ikke, sier hun.

I fjor ga Kagge forlag ut boka «Med mandat til å drepe», skrevet av flere norske skarpskyttere i Afghanistan. De er fortsatt anonyme.

Terrorbøker
Blant andre bøker på Kagges høstliste, er gravejournalist Kjetil Stormarks dokumentarbok om terroraksjonene 22. juli, som Dagbladet omtaler i dag. På pressekonferansen fortalte Gaathaug at de vil gi ut ytterligere én bok i tilknytning til terroren i høst, men hun ville foreløpig ikke si noe mer om innholdet i den.

Blant flere biografier på lista er selvbiografier av Toralv Maurstad og Fabian Stang, og en biografi om Roald Amundsen, skrevet av ekspedisjonsmedlem Oscar Wistings oldebarn, Alexander Wisting.

Journalist og dokumentarbokforfatter Tom Bakkeli debuterer med sin første roman, «Terrorjegerne».