Vil skape diskusjon om barnemisbruk og pedofili

Haugesund: Seksualisering av unge jenter i 12-13-årsalderen og voksnes ansvar er det vanskelige temaet den canadiske regissøren Jack Blum tar opp i sin omdiskuterte film «Babyface».

Filmen som ble vist under Filmfestivalen i Haugesund mandag, skapte furore i Cannes der flere reiste seg og gikk i avsky under premieren. Også under visningen i Haugesund forlot en håndfull seere kinosalen.

Selv sier Blum til NTB at han er takknemlig for den debatt filmen har skapt både i Europa og i hjemlandet Canada. Hans hensikt med filmen er at den skal skape diskusjon om hvordan man skal snakke om misbruk av barn, om pedofili, og om seksualitet.

Filmen har flere paralleller til den omdiskuterte Lolita-filmen som har premiere i Oslo, Bergen og Trondheim 4. september. «Babyface» har foreløpig ingen distributør i Norge, så det er høyst usikker om den blir tilgjengelig for det norske kinopublikum.

Trekantforhold

- Nyinnspillingen av «Lolita» er konsentrert om den mannlige hovedpersonen Humbert Humbert, mens vi forsøker å vise hvordan et forhold mellom en voksen mann og en 13 år gammel jente føles for henne, sier Blum.

Regissøren har skrevet manuset til «Babyface» sammen med Sharon Corder, og han understreker at filmen er blitt til gjennom et samarbeid mellom mann og kvinne. De har arbeidet med filmen i hele sju år.

Filmen om det tragiske trekantforholdet mellom 13 år gamle Lisa, hennes mor Margaret og morens samboer Jimmy, som er ti år yngre enn Margaret og ti år eldre enn Lisa, er ikke basert på én sann historie. Den bygger på flere sanne historier.

- Sharon hadde en venninne med en 13-14 år gammel datter som ennå ikke hadde begynt å gå ut med gutter. En dag sa datteren til moren at hun kunne stjele samboeren fra henne hvis hun ville. Dette begynte Sharon og jeg å snakke om, forteller Blum.

En annen skjebne som er bakgrunn for filmen, var en mor med en fire år gammel datter. Morens selvtillit var avhengig av at hun hadde en mann til enhver tid. Også Margaret i filmen har et dårlig selvbilde, og lever ut sin seksualitet.

Forsvarsløse menn?

Blum er opptatt av om det han kaller seksuell makt finnes. Og hvis det finnes, hvem er det da som har den, og hvor går grensene for seksuell makt? undrer han.

- Filmen tar også opp spørsmålet om den voksnes ansvar, Jimmys ansvar for det seksuelle forholdet som utvikler seg mellom ham og Lisa. Er menn virkelig forsvarsløse når de opplever seksuell tiltrekning, eller når de blir utsatt for fristelse? spør regissøren.

Selv om 13-åringen kan sies å legge an på Jimmy, har hun ingen seksuell glede av forholdet. Det skyldes ifølge Blum at hun ikke eier sin egen seksualitet.

- Den ble tatt fra henne i veldig ung alder. Hun tror at hennes seksualitet er noe andre har rett til, forklarer Blum.

Elisabeth Rosen som spiller Lisa, var 20 år da filmen ble tatt opp. Blum sier det ville vært uakseptabelt å la en ung jente fått rollen og gjennomgå de seksuelle scenene.

Vond

Programsjef for Den Norske Filmfestivalen, Christin Berg, plukket opp «Babyface» i Cannes. Hun synes filmen i seg selv er bra, og påpeker at den også egner seg som en kontrast til «Lolita».

- Filmene har det samme tema, men i motsetning til «Lolita» som foregår på 1950-tallet, er «Babyface» lagt til nåtiden. Dessuten er «Babyface» vondere og mer realistisk, sier Berg til NTB.

Hun mener det er «tøysete» at enkelte har tatt til orde for å forby «Lolita» i Norge. Den er ikke provokativ i det hele tatt, slik hun ser det.