Vil skape et hjem på PlayStation 3

Sony lanserer «Home», en 3d-verden der du kan delta aktivt.

SAN FRANCISCO (Dagbladet.no): I skrivende stund holder Sony-sjef Phil Harrison en pressekonferanse på Game Developers Conference (GDC) i San Francisco.

Allerede i går kveld lokal tid samlet Sony imidlertid sammen et lite antall journalister for å gi en liten forhåndstitt på dagens store PlayStation 3-nyheter.

«Game 3.0»
Det hele begynte med at Harrison trakk fram den etterhvert så berømte Time-forsiden der «du» ble kåret til årets person i fjor. Brukerens involvering i innholdslevering, omtalt som Web 2.0, er allerede godt etablert gjennom tjenester som YouTube og Wikipedia.

- Nå er det vår tur, sa Harrison, og lanserte deretter et begrep vi helt sikkert kommer til å høre mer om i fremtiden: «Game 3.0».

- Vår visjon for fremtiden, Game 3.0, vil gjøre spillhverdagen mer interaktiv og dynamisk enn noensinne før.

«Home»

Vi fikk deretter demonstrert hva Harrison snakket om i praksis med programmet «Home», en sanntids, 3d-basert verden der alle PlayStation 3-eiere kan ta del i fellesskapet med egne, realistiske figurer.

I «Home», som mest av alt kan minne om en fusjon mellom «Second Life» og «The Sims», får spillerne mulighet til å kommunisere med andre spillere i en virtuell verden der du også får mulighet til å skape ditt eget hjem. Tjenesten fungerer også på mange måter som en meny i «spillform».

«HOME» I Sonys nye virtulle online-verden kan brukerne kommunisere med hverandre med tekst, lyd og video, samt dele innhold seg imellom. Det er også flust av spill du kan spille med andre - du kan også invitere folk til spilløkter med vanlige PS3-spill direkte fra verdenen. Foto: SONY
«HOME» I Sonys nye virtulle online-verden kan brukerne kommunisere med hverandre med tekst, lyd og video, samt dele innhold seg imellom. Det er også flust av spill du kan spille med andre - du kan også invitere folk til spilløkter med vanlige PS3-spill direkte fra verdenen. Foto: SONY Vis mer

- Hver eneste bruker vil få tildelt sin egen leilighet, som du kan innrede nøyaktig slik du vil. Men du kan også vandre rundt i fellesområdene, der du vil møte på andre spillere, fortalte Harrison.

Rundt om i «Home» finner du en lang rekke tjenester som er naturlig bygget inn i omgivelsene. Om du går bort til et biljardbord, er det mulig å starte et biljardspill bare ved et tastetrykk. Dette er bare én av mulighetene, vi fikk også se bowlingbaner, arkademaskiner - til og med kinosaler.

- Her kan du sitte og se på filmklipp, enten det er filmtrailere eller brukeropplastede videoer, sammen med vennene dine, fortalte Harrison, uten å avsløre om vi også kan forvente oss fulltids spillefilmer i de virtuelle kinosalene.

Virtuell fest

Også i din egen leilighet kan du henge bilder på veggene, eller installere tver.

- På disse flatene kan du plassere videofilmer eller bilder som du har på din harddisk, for deretter å invitere brukere inn på visning. Vil du holde en fest for vennene dine, kan du spille av MP3-samlingen din for dem - og alle vil kunne høre dette, sa Harrison.

Som et alternativ til Xbox 360s achievement-poeng kan du i «Home» samle sammen virtuelle statuer som tildeles deg i løpet av PS3-spillenes gang, og stille ut disse i en «Hall of fame».

Innhold fra brukerne

- Planen er at du skal kunne reise rundt i «Home» og oppleve ting som andre brukere og profesjonelle aktører tilbyr. Et spillfirma kan for eksempel lage en verden der du kan spille minispill basert på deres spill, samt se videoer og andre ting fra spillet, sa Harrison.

«Home» vil være gratis å laste ned og bruke, men både Sony og andre aktører vil kunne ta betalt for ekstra innhold, som for eksempel møbler og klær. Dette er også ting som vil kunne følge med som bonuser i spill.

«Little Big Planet»

På pressesamlingen fikk vi også se glimt fra et spill som benytter seg av «Game 3.0»-filosofien, «Little Big Planet».

Dette spillet er utviklet av de samme som lagde «Ragdoll Kung Fu», og med sin svært søte grafikkstil, kombinert med britisk humor, skiller det seg ut som en klar favoritt til spillkonsollen. Her kan brukere skape sine egne brett der du styrer figurer gjennom «hinderløyper» med fullt utbytte av fysikk- og grafikkmotoren til PlayStation 3.

Disse brettene kan deretter lastes opp og gjøres tilgjengelig for andre som deretter kan spille dem og gi karakter.

Vi vil komme tilbake med mer om «Home » og «Little Big Planet» i løpet av kort tid.

FEST: Du kan invitere folk på fest og spille din egen musikk, eller invitere folk på filmvisning i din egen leilighet.
LAG DEG SELV: I «Home» kan du lage en figur som ligner deg selv - eller velge å se helt annerledes ut.
LOVENDE: «Little Big Planet» lar brukerne lage små eller store brett, og laste dem opp slik at andre kan spille dem - et godt eksempel på hva «Game 3.0» kan være.