Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vil skape et nytt NHO-menneske

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Vinje, som er Høyres utdanningspolitiske talskvinne, foreslår at norske barn skal starte ett år tidligere på skolen. Hun vil framskynde skolestart slik at barna får sin første skoledag som fire- og femåringer. Bakteppet er NHOs årskonferanse tidligere i år der hovedtemaet var læring. Der foreslo NHO obligatorisk barnehage for femåringer fordi tidlig innsats gir bedre ferdigheter og mindre frafall i skolen. I et intervju i Aftenposten sier Kristin Vinje at tidligere skolestart er et bedre alternativ. Hun får støtte for ideen hos Oslo Høyres leder Nikolai Astrup, som mener det er på tide å diskutere om femåringer bør begynne på skolen. Også lederen i utdanningskomiteen på Stortinget, Trond Giske, sier Arbeiderpartiet er åpen for å diskutere skolestart for femåringer.

Dette er en usedvanlig dårlig idé, men begrunnelsen er talende. Visjonen er det produktive mennesket. Kristin Vinje begrunner utspillet med at skolestart for femåringer vil kunne gi store gevinster i form av bedre læringsutbytte og økt verdiskapning. Nikolai Astrup sier en slik reform vil være positivt for samfunnet fordi ungdommen kommer raskere ut i studier og i arbeidslivet. Han viser til at Statistisk sentralbyrå har regnet ut at ett års tidligere start vil utgjøre 40 000 ekstra årsverk. SV er mot forslaget, men mest av kostnadsmessige grunner. Bare stortingsrepresentant Anders Tyvand fra KrF er helt tydelig på hva en slik reform vil innebære. Han sier det eneste målet ser ut til å være at barn skal bli mest mulig effektive produksjonsenheter i et framtidig arbeidsliv.

Barn må få lov til å være barn, sier KrF-politikeren. Det er akkurat det saken handler om. Barn lærer best av å få være barn, uten statlige retningslinjer og påtvunget pedagogikk. Men det er avslørende at det er det såkalte frihetspartiet Høyre - og NHO - som ivrer etter å kontrollere menneskene helt ned til bleiestadiet. Det gir bedre produktivitet i framtida. Et så snevert syn på menneskenes frihet og utvikling må avvises kontant. Barn tilhører verken arbeidsgiverne eller staten. Livet er for kort til at det kan leves som et NHO-menneske.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!