Vil skjende dikter- grav

En uvanlig debatt pågår i Spania om en av landets absolutte myter, poeten Federico García Lorca (1899- 1936).

PARIS (Dagbladet): Det brutale spørsmålet er: Skal han graves opp eller ikke? García Lorca ble skutt av Francos styrker i begynnelsen av borgerkrigen, 19. august 1936, og begravet i en massegrav i den lille byen Alfacar i Andalusia. Der har han fått hvile i ro siden.

Den seinere tida har imidlertid interessen for ofrene av borgerkrigen blusset opp igjen i Spania. Etterkommere vil vite hvor deres slektninger er begravet. Det er funnet nye massegraver. I Granada-området, der García Lorca er stedt til hvile, har flere etterkommere bedt de lokale myndighetene om å grave opp igjen slektningene deres. Ifølge de lokale myndighetene ligger kanskje 3000- 4000 lik i massegrava sammen med García Lorca. Men det viser seg at han ikke ligger så anonymt likevel. Han skal ha blitt begravet sammen med en lærer og to anarkistiske tyrefektere. Og det vil være mulig å kjenne dem igjen med elektromagnetiske sonder. Læreren hadde bare ett bein, og García Lorcas trekk er lett gjenkjennelige.

Lærerens

og tyrefekternes barnebarn vil nå ha likene av sine bestefedre. Laura García Lorca, dikterens etterkommer, er helt imot å åpne graven. Hun hevder at ethvert forsøk på å identifisere og analysere dikterens lik er en «mangel på respekt for et hellig sted». Men historikerne ønsker å kaste nytt lys over måten García Lorca døde på.

García Lorca var redd etter at fascistene tok Granada. Han overlot i all hast flere manuskripter til en venn. Man vet i dag at han ikke ble drept fordi han var homoseksuell, slik man lenge trodde, men på grunn av sine politiske ideer og revolusjonære synspunkter. Allerede i mai 1933 undertegnet García Lorca et manifest mot nazismen, og han protesterte energisk mot den barbariske fascismen. Han støttet politiske fanger. Og i 1936 skrev han et dikt om hvordan en by ble plyndret av politiet, og om jakten på sigøynere. For det ble han stevnet for retten.

Drapet ble beordret av den fascistiske generalen Valdes, sivil guvernør av Granada. García Lorca ble arrestert 16. august 1936.

Borgermesteren

i Alfacar, Juan Caballero, vil ikke «vekke fortidas spøkelser». Han synes at blodet har flytt nok i området, og at sårene ennå ikke er leget. Det blir en stor forskjell, hevder han, hvis García Lorca flyttes over fra en anonym grav, som vedlikeholder myten, til et mausoleum. Historikeren Ian Gibson, García Lorcas biograf, er helt uenig. Han synes at enhver informasjon om poetens død er verdt hundre bøker, og at det blir interessant å se om García Lorca for eksempel ble torturert.

- Lorca tilhører ikke familien, men menneskeheten. Han er et emblem som ga sitt liv for Spania, sier Gibson.

Kanskje «Andalusias nattergal» får en ufrivillig renessanse, 67 år etter sin død?

TIL MAUSOLEUM: Dikteren Federico García Lorca ble drept under den spanske borgerkrigen, og nå er spørsmålet om han skal graves opp fra en massegrav eller ikke.