Vil skremme ungdommen fra dop

Regissør Erik Poppe har levert sin første spillefilm sammen med en gjeng unggutter fra Oslo: - Jeg håper filmen skremmer ungdommen fra dop og vold, sier Mickael Marman - som spiller den 13-årige smågangsteren «Ali».

Filmen, med peremiere på fredag, heter «Schpaaa» og forteller om en del av Oslo som verken turister eller fastboende ser noe særlig til. Om tenåringsgutter som går gatelangs i natta - på jakt etter penger eller dop. Om ungdommer som ikke har noe hjem å gå til. Om garvede kriminelle som bruker barn som langere og torpedoer.

Realistisk

- Ikke én scene er malt med for bred pensel. Dette er dokumentasjon av virkeligheten. Alt det denne filmen viser, skjer i Oslo - og i mange andre store norske veikryss, sier Poppe.

Han får støtte fra sine unge skuespillere:

- Vi vet at det som skjer i filmen, er realistisk.

Ikke fordi de selv lever som de spiller, men fordi de vet om noen som gjør det, fordi de har hørt mye og sett litt av elendigheten. Nettopp skuespillerenes nærhet til filmens tema var viktig for regissøren.

- Gutta spiller noen de kjenner, sier Poppe.

Provosert

Alle skuespillerne i filmen er amatører og ukjente fjes for kinopublikum - også dette for å gi produktet et sterkest mulig skjær av realisme.

- Det ville vært helt feil om Bjørn Sundquist dukket opp som politimann eller Kjersti Holmen spilte mamma i denne filmen, sier Poppe.

«Schpaaa» er Erik Poppes første spillefilm, inspirert av en smule irritasjon over andre norske filmer.

- Jeg blir provosert over at så få bruker filmmediet til å fortelle noe om hva som skjer ute på gata. Jeg vil vise hvordan det er, håper filmen vekker reaksjoner og er gjerne med på en diskusjon om hvorfor det er slik, sier Poppe.

15-årsgrense

Regissøren vil gjerne ha hele verdikommisjonen i salen, men har først og fremst laget «Schpaaa» for ungdommer og deres foreldre.

- Jeg tror gutter på min alder blir redde av å se den. Redde for at det samme skal skje med dem. At de skal få et så jævlig liv, sier Sharjil Arshed Vaseer - som spiller gjenglederen «Jack».

Og siden «Schpaaa» får 15-årsgrense, den gruppa filmen handler om strengt tatt ha med seg voksne for å få sett den. Det er kanskje ikke særlig schpaaa - Oslo-slang for «kult», «bra» - men som en av hovedrolleinnehaverne på 14 år sa:

- Døvt å snike seg inn på sin egen film, da...

NY FILM: Erik Poppe (i midten) har regissert filmen «Schpaaa» med (fra venstre) Michael Marman, Sharjil Arshed Vaseer, Jalal Zahedjekta og Maikel Andressen Abou-Zelof i hovedrollene.